Ország-világ

2021.02.01. 10:00

Meghibásodott a vakcinahűtő, egész éjjel oltották a pizsamás önkénteseket

Meghibásodott vakcinahűtő miatt majdnem tönkrement egy egész fagyasztónyi Moderna-oltóanyag. Az orvosok azonban gyorsan felhívást intéztek a helyiekhez, akik tömött sorokban ácsorogtak a soron kívüli oltásért.

A fagyasztó az egyik seattle-i oltóponton, a Kaiser Permanente kórházban fuccsolt be, a mélyén csaknem 1600 adagnyi értékes Moderna-vakcinával. Az oltóanyagot ezek után csak bizonyos ideig lehet tárolni, így a vakcinák vélhetően a kukába kerültek volna, ha az egészségügyi személyzet nem eszel ki egy gyors válságtervet. Eszerint azonnal felvették a kapcsolatot a helyi sajtóval, ahol meghirdették: aki a kórházhoz siet, soron kívül, regisztrálatlanul is megkaphatja az oltást – írta a New York Times alapján a Bors.

Az érdeklődés elképesztő volt, ugyanis a meghirdetés után percekkel már érkeztek is az emberek. Volt, aki félálomból pattant fel az éjjeli órákban, és pizsamában hajtott az intézményhez.

A Seattle Times úgy tudja,

a dolgozók a tolongó tömegnek sorszámokat osztottak, ami alapján hajnali négyig elhasználták az összes vakcinát, így egy sem veszett kárba.

A lap szerint sokan trükközni próbáltak, ugyanis a különleges felhívás csak a 65 felettiekre vonatkozott, a tömegben azonban szép számban tolongtak fiatalok is.

Nem ez volt az első ilyen eset, korábban egy bostoni kórház takarítónője húzta ki a hűtőkábelt, ami miatt 1900 adag Modernát kellett kukába hajítani, míg Ohióban egy gyógyszerész bénázott a hűtővel, miatta majdnem 1000 vakcina ment kárba.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában