Bulvár-celeb

2021.04.17. 06:15

5+1 dolog, amit csak kevesen tudtak II. Erzsébet és Fülöp herceg házasságáról

II. Erzsébet és férje tavaly ünnepelte 73. házassági évfordulójukat, és bár a nyilvánosság előtt sosem beszéltek kapcsolatukról, rengeteg izgalmas részlet derült ki róluk életük során.

(FILES) In this file photo taken on March 13, 2015 Britain's Queen Elizabeth II (L) and Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh, leave St Paul's Cathedral in London on March 13, 2015, after attending a memorial service to mark the end of Britain's combat operations in Afghanistan. - Queen Elizabeth II's husband Prince Philip, who recently spent more than a month in hospital and underwent a heart procedure, died on April 9, 2021, Buckingham Palace announced. He was 99. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Fotó: AFP / Ben Stansall

Erzsébet királynő és Fülöp herceg még tinédzser korukban ismerkedtek meg, és több mint 70 évet töltöttek együtt. A herceg 99 éves korában múlt pénteken hunyt el, egy hétig tartó gyász után szombaton helyezik végső nyugalomra.

1. Házasságuk nem volt előre eltervezett

Erzsébet és Fülöp 1939-ben, a Királyi Tengerészeti Iskolában találkoztak egymással először. Ekkor Erzsébet 13 éves volt, Fülöp herceg pedig 18 múlt. Fiatal koruk ellenére Erzsébet szinte azonnal beleszeretett a daliás, teniszező Fülöpbe, és ez az alkalom elég volt arra, hogy II. Erzsébet tudja, szeretne még vele találkozni a jövőben. Már tudjuk, hogy jól gondolta, hiszen vele élte le az egész életét.

 

2. Erzsébet felvette a férje nevét

A házasságuk elején Erzsébet még nem volt királynő, ezért úgy döntött, felveszi Fülöp vezetéknevét. Amikor édesapja elhunyt, és ő került a hatalom élére, visszatért eredeti vezetéknevéhez, így lett Mountbattenből ismét Windsor, ami azóta is a család hivatalos vezetékneve. A pletykák szerint Fülöp nem örült felesége névváltoztatásának.

Fülöpnek időbe telt, amíg megszokta, hogy felesége uralkodó lett
Fotó: AFP

 

3. Volt egy igazán gondtalan időszakuk

1949 és 1951 között Erzsébet (még hercegnőként) Fülöppel együtt Máltára költözött, ugyanis ott állomásozott a herceg. Ezek voltak a királyi pár legnormálisabb, legátlagosabb évei, és életük legboldogabb időszaka. Ekkor még csak egy gyermekük volt, Károly, akit otthon hagytak Angliában nagyszüleivel, Erzsébet pedig még nem volt királynő.

 

4. Sosem volt közös hálószobájuk

A királynő és Fülöp sosem osztoztak közös hálószobán, azonban egymásba nyíltak saját szobáik. Ez már házasságuk elején is így volt, amikor a Clarence-házban éltek. A magyarázat egyszerű: így sokkal jobban tudtak aludni, és amikor társaságra vágytak, néhány másodperc alatt át tudtak menni egymáshoz.

Legboldogabb időszakuk az volt, amíg Erzsébetet nem koronázták meg

 

5. Volt, hogy Fülöpöt hűtlenséggel vádolták

Fülöp herceg 1950-ben csatlakozott egy társasághoz, aminek az eseményein csak férfiak vehettek részt. Sokáig teljes titok övezte, mi történik a találkozókon, később pedig egy hosszú hajóútra indult, ahol állítólag félrelépett többször is. Egy időben annyi pletyka szólt Fülöp hűtlenségéről, hogy Erzsébetnek kellett közzétennie egy bejelentést, amiben cáfolták a pletykákat, de a herceg is megszólalt ezzel kapcsolatban, és azt mondta, esélye sem lett volna félrelépni, hiszen egy detektív követte őt 1947 óta.

Az övék volt a leghosszabb királyi házasság, 73 évig tartott
Fotó: AFP

 

+1. Másod- és harmad unokatestvérek is voltak

Tekintve, hogy a világtörténelemben számtalan példát találunk arra vonatkozólag, hogy az uralkodó családokon belül, egymással rokoni kapcsolatban álló felek lépjenek frigyre, (hogy a vérvonal erős maradjon), azon sem lepődünk meg, hogy Erzsébet és Fülöp között is vérségi kötelék volt. Viktória királynő révén harmad unokatestvéri, míg Dánia királyának, IX. Krisztiánnak köszönhetően másod unokatestvéri kapcsolatban álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!