Bulvár-celeb

2022.10.06. 00:51

Köhögéscsillapító szirup okozhatta több gyermek halálát

Indiai gyártmányú köhögéscsillapító szirupokkal hozható összefügésbe 66 gyermek halála és több súlyos vesebetegség a nyugat-afrikai Gambiában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

illusztráció

Fotó: Shutterstock

A világszervezet négy, a Maiden Pharmaceuticals indiai gyógyszeripari vállalat által gyártott köhögéscsillapító, illetve megfázás elleni sziruppal kapcsolatban adott ki figyelmeztetést a megbetegedések és a halálesetek miatt.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint 

a káros anyagot tartalmazó gyógyszereket eddig csak Gambiából jelentették, de azok más országokba is eljuthattak. Hozzátette: a WHO javasolja, hogy az országok vonják ki a forgalomból ezeket a termékeket, elejét véve a betegeknek okozott további károknak.

„A minták laboratóriumi vizsgálata elfogadhatatlan mennyiségű dietilén-glikolt, illetve etilénglikolt mutatott ki a termékekben” – húzta alá a WHO, megnevezve a gyógyszerekben talált mérgező vegyületeket.

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy további vizsgálatot folytat a vállalattal és az illetékes indiai gyógyszerfelügyelettel. Az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

A gambiai kormány szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a halálozások és az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében július vége óta szokatlanul nagy arányban jelentkező vesekárosodások miatt 

– írja az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!