Bulvár-celeb

2023.03.15. 05:00

Olvad az Északi-sark jégsapkája, durva vírusok fognak kiszabadulni

A globális felmelegedés folyamatosan olvasztja fel a fagyott réteget a föld alatt.

Illusztráció: Shutterstock

Az északi félteke egyötödét - beleértve Alaszka, Kanada és Oroszország sarkvidéki tájait - évezredek óta permafroszt borítja, ami egyfajta időkapszulaként őrzi – az ősi vírusok mellett – számos olyan kihalt állat mumifikálódott maradványait, amelyek közül néhányat a tudósok tanulmányoztak az elmúlt években, köztük két barlangi oroszlánkölyköt és egy gyapjas orrszarvút.

A permafroszttal kapcsolatban sok dolog ad okot aggodalomra, amelyek megmutatják, miért fontos, hogy a talaj ezen részét fagyva tartsuk

– nyilatkozta a CNN-nek Kimberley Miner, a NASA Jet Propulsion Laboratory éghajlatkutatója.

Illusztráció: Shutterstock

A fagyott vírusok kockázatának jobb megértése érdekében Jean-Michel Claverie, a franciaországi Aix-Marseille Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora megvizsgálta a szibériai permafrosztból vett földmintákat, hogy megállapítsa, vannak-e vírusrészecskék, amik még mindig fertőzőek lehetnek. 

Az általa "zombivírusoknak" nevezett vírusokat kereste, és talált is néhányat.

2014-ben sikerült újjáélesztenie egy vírust, amelyet ő és csapata izolált a permafrosztból, és tenyésztett sejtekbe juttatva 30 000 év után először fertőzőképessé tette. 

A biztonság kedvéért olyan vírust tanulmányozott, amely csak amőbákat képes megcélozni, állatokat vagy embereket nem.

 

Amőba
Forrás: Shutterstock

Claverie szerint az, hogy ezek a vírusok ennyi idő után is fertőzőek, potenciálisan nagyobb problémára utal, az ősi vírusok életre kelésének lehetőségét súlyos közegészségügyi fenyegetésnek kell tekinteni.

Az amőbát fertőző vírusokra úgy tekintünk, mint bármelyik más lehetséges vírusra, amelyek az örök fagyban lehetnek 

– magyarázta Claverie, majd hozzátette:

"Sok-sok-sok más vírus nyomait is látjuk. Tehát tudjuk, hogy ott vannak. Nem tudjuk biztosan, hogy élnek-e még. De az az érvelésünk, hogy ha az amőbavírusok még életben vannak, akkor nincs ok arra, hogy a többi vírus miért ne lenne még életben, és ne tudná megfertőzni saját gazdáit."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!