Bulvár-celeb

2023.04.07. 06:50

Nagy a baj! Emberre is átterjedhet a madárinfluenza

Két embernél mutatták ki eddig, egy fiatal nő belehalt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Polawat Klinkulabhirun

Februárban elhunyt egy 11 éves kislány Kambodzsában, miután madárinfluenzával fertőződött meg, most pedig arról számolt be a Reuters, hogy Chilében dokumentáltak egy újabb esetet, amikor embernél mutatták ki a madárinfluenzát - írja az Agroinform.

A lap a chilei Egészségügyi Minisztérium közleménye alapján azt írja, hogy a fertőzést egy 53 éves férfinél észlelték, akinél súlyos, influenzaszerű tünetek jelentkeztek. Hozzátették, a beteg állapota stabil.

 

Kiemelték, hogy az országban ez az első eset, hogy embernél mutatták ki a madárinfluenza fertőzést és vizsgálják, mikor és hogyan fertőződhetett meg, valamint azokat is, akikkel kapcsolatba került.

 

A chilei egészségügyi hatóságok azt is közölték, hogy az országban tavaly év végén több H5N1-gyel fertőzött, vadon élő állatot találtak. Hangsúlyozták, hogy az eddigi adataik alapján a vírus átterjedhet madarakról vagy tengeri emlősökről emberre, de emberről emberre történő átvitel jelenleg nem ismert.

Amennyiben egy ilyen mutáció kialakul, abból egészen biztos, hogy veszélyes világjárvány lesz belőle. A virológusok ezt tartják egyébként potenciálisan a legveszélyesebb olyan vírusnak, amiből pandémia fejlődhet.

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!