törekvés

2017.10.13. 19:15

Az ír whiskey a scotch útjára lép?

A skót whisky sikerszériája után úgy tűnik eljött az ír ital feltörésének ideje.

A gabona és a víz kihangsúlyozásával számos rajongót szereztek maguknak a skót whisky gyártók. A sikernek köszönhetően ráadásul megnégyszerezték árbevételüket – több mint 5 milliárd dollárra.

Az Ír-tenger körüli lepárlók eközben lemaradtak a gyors tempóban, és az exkluzívabb whisky-k helyett Johnny Walker és hozzá hasonló típusokat kezdtek gyártani – írja a Világgazdaság a Bloombergre hivatkozva.

Az ír whiskey gyártói aztán kipárnázták az utat a csúcskategóriás whiskey-knek. Az egyik legnagyobb ír whisky gyártó, a Jameson múlt évben nyitotta meg újra történelmi jelentőségű szeszfőzdéjét 11 millió euróból, Dublinban.

„a Jameson egy nagyon emberközeli és egyszerű whiskey-vel futott be, de most egy következő szintre kell lépnünk”

– mondja Jean-Christophe Coutures, az Ír Szeszfőzdék vezérigazgatója.

Az Ír Whiskey Egyesület számításai alapján az ital a következő 3 évtizedben a skótokhoz hasonlóan megnégyszerezheti bevételeit, és számos versenytársat hozhat a piacra a Jameson mellé. A Diageo például, ami ma a legnagyobb alkoholgyártó vállalatok közt van számon tartva szintén piacra dobott egy ír whiskyt Roe&Co néven, ahogy a Jack Daniel’s gyártója is előrukkolt egy ír whisky-vel. A Jameson monopóliuma után az ír whiskey némileg hanyatlani kezdett, de ez a kis verseny talán kitapossa az utat a kitöréshez.

Borítókép: Nejron Photo / Shutterstock.com

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!