Autógyártás

2018.01.25. 11:18

Öt éve folyamatosan csökken a Hyundai nyeresége

A Hyundai Motor nyeresége a tavalyi utolsó negyedévben szerényen, 3 százalékkal nőtt, a tavalyi egész évi adózott eredménye ugyanakkor már az ötödik egymást követő évben csökkent.

A cég a tavalyi utolsó három hónapot 1030 milliárd won (970 millió dollár, 100 won 23,50 forint) nyereséggel zárta, négy éve ez volt az első nyereséges negyedév. A működési nyereség 24 százalékkal 775 milliárd wonra csökkent, ami kisebb volt a vártnál.

A Hyundai tavalyi profitja nyolc éve a legalacsonyabb, 4000 milliárd won volt, 25 százalékkal csökkent 2016-hoz képest.

A Hyundai tavalyi eladása 6 százalékkal, 4,5 millió járműre csökkent. Ennek egyik fő oka, hogy fontos felvevőpiacain, Kínában és az Egyesült Államokban változik a közízlés, az autótulajdonosok egyre inkább a SUV-okat (városi terepjárókat) keresik és kevésbé a szedánokat.

A tavalyi eladásokra és a nyereségre negatív hatással volt továbbá, hogy a won évek óta a legmagasabb szintre erősödött a dollárhoz képest.

A tavalyi forgalmat politikai fejlemények is befolyásolták. Az Egyesült Államok májusban – a kínai tiltakozás ellenére – hadrendbe állította a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert (THAAD) Dél-Koreában. Kínában a vásárlók bojkottal büntették emiatt a dél-koreai autógyárakat. A két ország közötti viszony azonban rendeződött az utóbbi időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!