új szabvány

2018.04.19. 15:42

Komolyabb ellenőrzés vár a bioélelmiszerekre

Az Európai Parlament határozata szerint bio védjegy alatt csak magas minőségű termékeket lehet majd értékesíteni az Európai Unióban.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a megállapodás értelmében a bioélelmiszerek termelési láncának minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell, az unióba behozott áruknak pedig mindenben meg kell felelniük az EU-s szabványoknak.

A termelés növelése miatt a gazdaságokban megengedett lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket termelni, ha a kettőt jól elkülönítik egymástól. Ha nem akarják elveszíteni a bio-minősítést, a termelőknek új megelőző intézkedésekkel kell szavatolniuk, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédő szer vagy műtrágya.

A rendelet hatályba lépése után négy évvel az Európai Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükséges-e módosítani a jogszabályon.

Az elfogadott szöveget az Európai Unió Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január elsején életbe lép – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!