fúzió

2019.03.28. 12:26

A német Daimler és a Kínai Geely közösen gyárt autót 2022-től

Az ügylet pénzügyi részleteit nem tárták fel.

Li Shufu, Chairman of Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd., speaks during the World Intelligent Connected Vehicles Conference, also known as the 6th China International Energy-saving and New Energy Vehicles Exhibition, aka, IEEV China 2018, in Beijing, China, 18 October 2018. China is calling for more global efforts to develop intelligent connected vehicles to accelerate the commercial use of related technologies, a top official said on Thursday. "China welcomes more countries to participate in the development of the nation's intelligent connected vehicles, including technology, manufacturing, talent and safety supervision," Miao Wei, minister of industry and information technology, said at the World Intelligent Connected Vehicles Conference. Miao noted that the Chinese government has always paid great attention to intelligent connected vehicle development and taken it as a vital way of relieving burdens from transportation, energy consumption and environmental pollution.

Forrás: AFP

Fotó: Imaginechina

A német Daimler és az egyik legnagyobb kínai autógyártó, a Geely megállapodott arról, hogy közösen gyártják a Smart kisautók új, teljesen elektromos változatát Kínában – jelentett be a két cég csütörtökön.

A 50-50 százalékos vegyes vállalkozás székhelye Kínában lesz, a termelés 2022-ben indul. Az ügylet pénzügyi részleteit nem tárták fel.

Kínában tavaly 1,3 millió elektromos autót adtak el, ami 61,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Egy nappal korábban, a Financial Times című lap több forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a Daimler várhatóan hamarosan eladja a Smart 50 százalékát a Geely járműgyártó vállalatnak, amely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike.

A lap által idézett források egyike azt is tudni vélte, hogy a hivatalos bejelentésre az április 16-án nyíló sanghaji autószalon kezdete előtt kerül sor.

Li Shufu, a kínai Geely tulajdonos-vezérigazgatója tavaly februárban jelentette be, hogy kilencmilliárd dollárért felvásárolta a Daimler részvényeinek 9,69 százalékát, és ezzel a konszern legnagyobb részvényesévé vált.

A Smart veszteséget termel a Daimlernek. Tavaly csupán 130 ezer Smart autót adtak el, míg például a Mercedes-Benzből mintegy 2,25 milliót.

A Li Shufu tulajdonában lévő Geely Holding vásárolta fel a svéd Volvo Cars autógyárat, valamint a londoni fekete taxikat gyártó

LEVC vállalatot is. A kínai befektető tulajdonában van még a hongkongi tőzsdén jegyzett Geely Automobile Holdings is, amely a Volvo Trucks teherautógyárban vásárolt részesedést.

Ezen felül a Geely a tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

Borítókép: Li Shufu, a kínai Geely tulajdonos-vezérigazgatója / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!