Kutatás-fejlesztés

2019.03.26. 13:07

Szijjártó Péter: Magyarország az új világgazdaság nyertesei közé tartozik

Tavaly a Magyarországra hozott 98 nagy beruházásból 29 szolgáltató, technológiai vagy kutatás-fejlesztési központ volt.

Budapest, 2019. március 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Scott Rowe, a Flowerserve cégcsoport elnöke az amerikai tulajdonú Flowserve Hungary Services Kft. mérnöki központjának irodaavató ünnepségén a fõváros IX. kerületében, a Flowserve Global Technology and Engineering Centerben 2019. március 26-án. A Magyarországon Debrecenben és Veszprémben jelenlévõ Flowserve vállalat budapesti beruházásának értéke 3,26 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány 620 millió forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít, tekintettel a magas kutatás-fejlesztési tartalmat jelentõ mérnöki munkahelyekre. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mónus Márton

A korábban egyszerű termelési, kereskedelmi tevékenységgel jelen lévő vállalatok egyre inkább Magyarországra hozzák a magas hozzáadott értéket képviselő, bonyolultabb szolgáltatáshoz, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó munkahelyeket is – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az amerikai tulajdonú Flowserve Hungary Sevices Kft. budapesti mérnöki központjának irodaavató ünnepségét megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Magyarországon Debrecenben és Veszprémben jelenlévő Flowserve vállalat budapesti beruházásának értéke 3,26 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány 620 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, tekintettel a magas kutatás-fejlesztési tartalmat jelentő mérnöki munkahelyekre.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy tavaly a Magyarországra hozott 98 nagy beruházásból 29 szolgáltató, technológiai vagy kutatás-fejlesztési központ volt.

Soha korábban ennyi, ilyen magas hozzáadott értéket képviselő beruházás egyetlen esztendő leforgása alatt Magyarországra nem érkezett – mondta. Hozzátette, hogy a tavaly Magyarországra érkezett nagyberuházások által létrehozott munkahelyeken a fizetések egy év alatt 40 százalékkal nőttek.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a Flowserve a világ 55 országában mintegy 18 ezer munkavállalót foglalkoztat, tavalyi éves árbevétele megközelítette a 4 milliárd dollárt.

Magyarországon a cég az 1990-es években kereskedelmi tevékenységet, majd 2016-ban globális üzleti szolgáltató központot alakított ki, jelen van Debrecenben és Veszprémben, most pedig a magasabb hozzáadott értéket jelentő kutatás-fejlesztésre alapuló mérnöki központot hoz létre Budapesten.

A miniszter kiemelte, hogy a Flowserve beruházása újabb előrelépést jelent a magyar-amerikai gazdasági együttműködésben. Mint mondta, az Egyesült Államokból érkező beruházók alkotják a németek után a második legnagyobb befektetői közösséget, a Magyarországra érkező beruházások 15 százalékával.

A Magyarországon jelen lévő 1700 amerikai vállalat 105 ezer munkavállalót foglalkoztat. Tavaly az Egyesült Államokba irányuló magyar export 11 százalékkal nőtt, és a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta az 5,7 milliárd dollárt – mondta Szijjártó Péter.

Scott Rowe, a Flowserve cégcsoport elnöke az irodaavatást megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a budapesti beruházással erősítik magyarországi elkötelezettségüket, döntésükhöz hozzájárult a szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége, a Budapesti Műszaki Egyetemmel meglévő jó kapcsolatukból adódó minőségi munkaerő megléte.

Bácskai János, a IX. kerület polgármestere Ferencváros fejlődéséről szólva hangsúlyozta, hogy a kerületbe folyamatosan érkeznek a befektetők.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Scott Rowe, a Flowerserve cégcsoport elnöke az amerikai tulajdonú Flowserve Hungary Services Kft. mérnöki központjának irodaavató ünnepségén a főváros IX. kerületében, a Flowserve Global Technology and Engineering Centerben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!