feketelista

2019.03.12. 16:11

Tíz újabb ország került fel az EU adóparadicsom-listájára

Az Egyesült Arab Emírségek is köztük van.

Az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek döntése értelmében Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago mellé Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Arab Emírségek, a Fidzsi-szigetek, a Marshall-szigetek, Omán és Vanuatu is bekerült a jegyzékbe, így a lista immáron 15 országot tartalmaz.

Az Európai Unió 2017 végén hagyta jóvá a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem elég hatékonyan fellépő országok kerültek fel, miután csaknem egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak megfelelő együttműködésre.

Az úgynevezett szürkelistán jelenleg 34 olyan ország szerepel, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályait az uniós normákkal.

Tavaly több mint kilencven országot vizsgált az Európai Bizottság, amely tájékoztatást ad az egyes kormányoknak arról, hogy mit kell tenniük a megfeleléshez. Az eredetileg listázott államok közül 25 már lekerült mindkét listáról.

„Az adóparadicsomokról összeállított feketelista valódi európai siker. Komoly kihatással van világszerte az átlátható és tisztességes adóztatásra, ennek hatására államok tucatjai helyezték hatályon kívül káros adózási szabályaikat és hozták összhangba előírásaikat a nemzetközi normákkal” – mondta Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos.

Szankciókról egyelőre nem sikerült megállapodni, viszont a presztízsveszteség mellett a listán szereplő országok pénzügyi tranzakcióit is szigorúbban ellenőrzik.

A tanácsot többen is bírálták amiatt, hogy annyira fellazította az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen országa sem kerülhetett fel a listára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!