Csontritkulás kezelése

2019.08.22. 16:18

Évi 25 millió eurót hozhat a Richternek a Terrosa

A piacra frissen bevezetett Terrosa forgalma 2023-ban érhet a csúcsra, a Richter abban az évben 25 millió euró bevételt céloz meg.

A Richter várakozása szerint 2023 lehet a csúcs év a Terrosa készítmény értékesítésében – mondta a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa, a társaság PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. A napokban bevezetett, a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére használt Terrosa éves értékesítése 25 millió eurós lehet 2023-ban, ez az összeg a Richter tavalyi árbevételének kevesebb mint 2 százaléka.

A készítmény nem preventív szer, csak azoknak írják fel, akiknek már volt csonttörésük, a bevezetése Magyarországon is elkezdődött, a támogatás lehetséges mértékéről egyelőre nincs hír.

Az úgynevezett bioszimiláris teriparatide-et a Richter nyolc évig fejlesztette a német Helm BioTec együttműködését is igénybe véve. Beke Zsuzsa tájékoztatása szerint mostanáig 40 millió euró a fejlesztési költség.

Érdemi árfolyam-reakció nem követte tegnap a bejelentést, a Terrosa bevezetésének híre meglepetést sem okozott, tekintve, hogy a magyar gyártó már korábban beszámolt a forgalmazás ütemezéséről.

A szükséges engedély már 2017-ben megérkezett a Richterhez, csak meg kellett várni az Eli Lilly referenciakészítménye, a Forsteo szabadalmi védettségének idén augusztusban esedékes lejártát.

Tegnap a magyar tőzsde gyengélkedett, és vele együtt a Richter-papírok is: a pluszos nyitást fél­százalékos esés követte.

Az elemzők pozitívan fogadták a hírt, a KBC Equitas várakozása szerint már a jövő évtől 10-20 millió euró lehet a Terrosa hozzájárulása a Richter éves forgalmához.

A bevezetéssel kapcsolatban az Erste az emelte ki, hogy „kezd beérni a Richter azon stratégiája, hogy saját fejlesztésű, biológiailag ekvivalens generikus gyógyszerekkel jelenjen meg a piacon, az új gyógyszertől két-három év távlatában mintegy 30 millió euró bevétel várható”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!