adatok

2020.05.19. 16:17

Szaúd-Arábia csökkentette olajtermelését és növelte olajexportját márciusban

Az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Szaúd-Arábia visszafogta olajtermelését, miközben növelte olajkivitelét márciusban az előző hónaphoz képest – közölte a különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI).

A szervezet adatai szerint az OPEC-tag Szaúd-Arábia olajtermelése márciusban napi 9,733 millió hordó volt, ami 0,5 százalékkal kisebb a februári napi 9,784 millió hordónál. A szaúdi olajexport a februári napi 7,278 millió hordóról 1,6 százalékkal napi 7,391 millió hordóra emelkedett.

Éves szinten a szaúdi olajexport 3,5 százalékkal bővült, az olajtermelés viszont 0,6 százalékkal csökkent márciusban.

A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Az ugyancsak OPEC-tag Venezuela olajtermelése napi 717 ezer hordóra esett a februári napi 865 ezer hordóról. Egy éve márciusban a venezuelai olajtermelés még napi 960 ezer hordó volt.

A JODI adatai szerint az Egyesült Államok márciusi olajtermelése februárhoz képest 0,7 százalékkal, napi 12,926 millió hordóra nőtt és 8,7 százalékkal felülmúlta a tavaly márciusit.

A márciusi amerikai olajexport napi 3,577 millió hordóra mérséklődött a februári napi 3,708 millió hordóról, de jelentősen meghaladta a tavaly márciusi napi 2,684 millió hordót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!