Járvány

2020.06.07. 07:16

Enyhült a recesszió az euróövezetben májusban, de hosszú az út a fellendülésig

Májusban is meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye az euróövezetben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint, és bár vannak arra utaló jelek, hogy a nehezén már túljutott a 19 országot tömörítő régió, még hosszú hónapok telhetnek el a növekedés újraindulásáig.

A végleges adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 31,9 pontra nőtt az áprilisi 13,6 pontról.

A végleges érték meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 30,5 pontot.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 30,5 pontra emelkedett az áprilisi 12,0 pontról.

A végleges adat jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 28,7 pontos értéknél.

Áprilisban mindkét index értéke a felmérések kezdete, 1998 óta nem látott mélységbe süllyedt.

Bár a májusi végleges értékek jóval meghaladják az áprilisit, mindkét index nagyon messze áll a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbtől.

Az euróövezeti tagállamok kormányai májusban elkezdték a koronavírus-járvány terjedését fékező intézkedések lazítását, így fokozatosan újraindult a gazdaság. Ám az embereket, akik közül sokan szembesülnek a jövedelmüket és egészségüket fenyegető veszélyekkel, továbbra is otthon maradásra bátorítják a kormányok, és számos vállalat még mindig zárva tart, így a beszerzésimenedzser-indexekből összességében borús kép rajzolódik ki.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 32,3 pontra nőtt az áprilisi 17,4 pontról, a végleges adat kissé felülmúlja az előzetesen közölt 31,4 pontot. A szolgáltató ágazat BMI-je 32,6 pontra emelkedett az előző havi 16,2 pontról.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 32,1 pontra emelkedett az áprilisi 11,1 pontról, ami ugyancsak felülmúlja az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 30,5 pontos értéket. A szolgáltatóipari BMI az áprilisi 10,2 pontról 31,1 pontra nőtt, ami ugyancsak jobb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 29,4 pontos értéknél.

A BMI-adatok jól tükrözik az euróövezeti recesszió mélységét és kiterjedtségét, minden tagállamban újabb hónap telt el úgy, hogy a gazdasági aktivitás meredeken csökkent.

Ezért az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) példátlan mértékű ütemben csökkenhet a második negyedévben a munkanélküliség rekordmértékű emelkedésével párhuzamosan – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette,

reménykedésre ad okot, hogy májusban minden megfigyelt országban érzékelhetően enyhült a recesszió.

Olaszországba már visszatért az optimizmus a kilátásokat illetően, valamivel kisebb mértékben Franciaországba is, a többi országban pedig jelentősen mérséklődött a pesszimizmus.

Ha csak el nem indul a koronavírus-járvány második hulláma, a kórokozó terjedését fékezni hivatott intézkedések fokozatos kivezetése kétségtelenül segít talpra állni a a gazdaságnak, és erősíti a bizalmat. Ám a kilátásokat rontja, hogy a lakossági kereslet gyenge maradhat, és a vállalatok is visszafoghatják kiadásaikat. Valószínűleg a fogyasztói szolgáltatásokat érintik majd legsúlyosabban és leghosszabb ideig a járvány terjedését fékező intézkedések, ami különösen nagy teher a teljes fellendülésre nézve.

Az IHS Markit szakemberei ezért az euróövezeti GDP közel 9 százalékos éves csökkenésére számítanak az idén, a válság előtti szint újbóli elérése pedig szerintük „több évet vesz majd igénybe”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!