meglepetés volt

2020.09.05. 14:35

Júliusban váratlanul csökkent az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom

A piac 1,5 százalékos havi növekedést várt.

Júliusban a várt növekedés helyett csökkent az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben – jelentette csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Júliusban szezonális kiigazítással a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest az euróövezetben a júniusi 5,3 százalékos havi növekedés után.

Májusban 20,3 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom havi növekedése az euróövezetben, áprilisban 12,1 százalékos a csökkenés, márciusban 10,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, februárban 0,6 százalékkal nőtt, januárban pedig 0,7 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszeripari termékek forgalma 2,9 százalékkal csökkent júliusban a júniusi 11,8 százalék növekedés után. Ezen belül elsősorban a ruházati cikkek forgalma csökkent, 10,6 százalékkal a júniusi 34,9 százalékos növekedés után. Az élelmiszerek forgalma nem változott.

Az Európai Unióban 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom a hetedik hónapban a júniusi 5,1 százalékos növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalom egy hónap alatt a legnagyobb mértékben Belgiumban csökkent júliusban, 5,1 százalékkal. Finnországban 2,0 százalékos, Észtországban 1,5 százalékos volt a havi csökkenés. Portugáliában és Romániában 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, Máltán pedig 3,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest.

Az egy évvel korábbihoz képest az idén júliusban naptári kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és 0,7 százalékkal az EU-ban. Az euróövezetben a piac a kiskereskedelmi forgalom 3,5 százalékos éves növekedését várta a júniusi 1,3 százalékos éves növekedés után.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a kiskereskedelmi forgalom Írországban emelkedett a legnagyobb mértékben 9,1 százalékkal. Litvániában 6,8 százalékos, Hollandiában 6,0 százalékos volt az éves növekedés. A legnagyobb csökkenést Bulgáriában regisztrálták, 17,5 százalékost. Máltán 8,1 százalékkal, Luxembourgban 6,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az idén júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!