lassulás

2021.02.28. 15:23

A kínai gazdaság sem szárnyalt februárban

Lassult a kínai feldolgozóipar és a szolgáltatóipar teljesítménynövekedése.

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult a kínai feldolgozóipar és szolgáltató szektor teljesítményének a növekedése februárban – írja a Világgazdaság.

A nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,6 pontra süllyedt februárban a januári 51,3 pontról. Elemzők minimálisan gyengülő mutatóra, 51,1 pontra számítottak februárra. A feldolgozóipari BMI februárban már a tizedkettedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

A feldolgozóipari BMI elsősorban a nagyvállalatok, illetve állami cégek adatait veszi górcső alá. A BMI alindexei közül februárban különösen az új exportrendelésre vonatkozó gyengült, a januári 50,2 pontról a csökkenést jelző 50 pont alatti szintre, 48,8 pontra esett, miután az előző hónapokban elsősorban a tengerentúli kereslet hatására nőtt a mutató. A kisvállalatok feldolgozóipari alindexe 48,3 pontra gyengült a januári 49,4 pontról.

A foglalkoztatási almutató 48,4 pontról 48,1 pontra süllyedt februárban,

ami azt jelzi, hogy a cégek a januárinál nagyobb ütemben, több alkalmazottat bocsátottak el.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén mérséklődött a növekedés üteme februárban. A gazdaság több mint felét biztosító ágazat beszerzésimenedzser-indexe 51,4 pontra esett a januári 52,4 pontról, de így is már tizenkettedik hónapja töretlenül maradt az 50 pontos küszöb fölött.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 51,6 pontra csökkent a januári 52,8 pontról. Kína hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal nőtt tavaly. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) január végén ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint az ázsiai ország gazdasági teljesítménye 8,1 százalékkal nő az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!