monetáris politika

2021.07.14. 22:58

A Fed elnöke szerint még egy ideig emelkedhet az amerikai infláció

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed elnöke szerint a következő hónapokban még tovább nőhet, majd mérséklődni kezd az amerikai infláció. Jerome Powell szerdán, meghallgatása előtt terjesztette be jelentését a képviselőház pénzügyi bizottságának.

Júniusban a piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, mivel a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaság kínálata továbbra sem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.

A fogyasztói árak 5,4 százalékkal nőttek éves összevetésben; ez a legmagasabb érték 2008 augusztusa óta. Havi összehasonlításban számolva a fogyasztói árak a legnagyobb ütemben, 0,9 százalékkal nőttek 2008 júniusa óta. A Fed-elnök írásos jelentéséről szakértők azt mondták, hogy Jerome Powell most nem használta azt a három hete a képviselőház egyik bizottsága előtt elhangozott fordulatát, miszerint „az infláció visszaesik a Fed kétszázalékos inflációs célszintjére”.

Jerome Powell közölte, hogy az amerikai gazdaság „még mindig távol áll” attól a szinttől, amelyet a Fed döntéshozói látni akarnak, azelőtt, hogy megkezdődik a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási program lassítása. Ennek a programnak az a célja, hogy alacsonyan tartsa a hosszútávú hitelek kamatát, és ezzel élénkítse a hitelfelvételt és a költekezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!