Ország-világ

2021.08.09. 14:22

Óriási áremelkedés az európai gázpiacon

Egyelőre nem látszik, hogy ez az emelkedő ártendencia megállna.

Rügen-sziget, 2020. május 10. Két ember nézi az orosz tenger alatti csõvezetéket fektetésére alkalmas hajót, amely az észak-németországi Rügen-sziget közelében horgonyoz 2020. május 10-én. A hajó több mint tízezer kilométert tett meg Oroszországból a Balti-tengerig. Az amerikai szankciók miatt az orosz hajó fogja befejezni az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését. MTI/EPA/Jens Köhler

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Jens Köhler

Az elmúlt egy évben hatalmas áremelkedés volt az európai gáztőzsdéken. A holland egynapos TTF tőzsdei jegyzés – ez a tőzsde adja az európai forgalom 49 százalékát, és ez az elsődleges iránymutató a kontinensen – a tavaly júliusi 4-5 eurós megawattóránkénti szintről idén augusztusra 40 euró fölé ugrott. De az éves forward árjegyzések is meredeken nőttek: a tavaly júliusi 13 eurós kurzus augusztus elejére 27 euróra kúszott – írja a Világgazdaság.

Az áremelkedésnek számos magyarázata van. Egyrészt Európa gázkereslete meredeken nő a koronavírus-járvány lecsengését követően.

Tavaly az Európai Unió gázipari jelentése szerint 3 százalékkal, mintegy 12 milliárd köbméterrel csökkent a földgáz iránti kereslet az EU-ban, és 394 milliárd köbmétert ért el.

Ezzel szemben az idei első negyedév már 7,6 százalékos fogyasztásnövekedést hozott, és elérte a 142 milliárd köbmétert a teljes negyedévben. Hasonló tendenciákat láttunk a világ többi részén, különösen Ázsia gázéhsége nő. A gyors keresletnövekedéshez hozzájárult a szélsőséges időjárás is: a januári és februári hideghullám az egész fejlett világban érezhető keresletnövekedést okozott az áramtermelés felfutásán és a nagyobb fűtésigényen keresztül. A nyári időszak hőhullámai szintén növelik a gázkeresletet.

A kereslet felfutása mellett az elégtelen kínálat is hozzájárult az árak szárnyalásához.

Az idei első negyedévben Norvégia szállításai szinten maradtak, az EU belső termelése 11 százalékkal, 13,8 milliárd köbméterre zuhant. A fennmaradó keresletet Oroszország és a cseppfolyós földgáz elégítette ki. Az utóbbi termék importja azonban csökkent, mivel az európai importőrök nem kívánták megfizetni a magasabb ázsiai árakat. Emiatt a nyárra – amikor a mezők karbantartása miatt egyébként is alacsonyabb az orosz és a norvég import – nem sikerült a tárolókat feltölteni. Ez további lökést adott az áraknak. Jelenleg (augusztus 5-én) 644 terawattóra a teljes európai betárolt gázmennyiség, tavaly ilyenkor ez az érték 963 terawattóra volt.

A tavalyi esztendő egy kicsit elaltatta a piacot, mivel a Covid miatt egész nyáron kisebb volt a kereslet, s ennek következtében magasan voltak a tárolói töltöttségek. A kereskedők végül el tudták adni ezeket a mennyiségeket, idén azonban már nem kívánták felvállalni a rizikót. Ráadásul az azonnali árak végig az egyéves felett voltak, tehát nem volt érdemes arra játszani, hogy most veszek gázt, télig betárolom, majd eladom.

Egyelőre nem látszik, hogy ez az emelkedő ártendencia megállna. A téli időszak, ha fogyasztásban erős lesz, még magasabb szinteket eredményezhet.

Az alacsony tárolói töltöttség ráadásul könnyen ártüskéket, gyors árugrásokat idézhet elő. Európa sérülékenysége gázoldalról nagyon jól látszik, a világban lejátszódó folyamatok – főleg a gáz iránti húsz éve tartó rendületlen globális kereslet – magasabb árakat hozhat hosszabb távon is.

A magyarországi helyzetről ITT írtunk legutóbb.

Borítókép: Tenger alatti csővezetéket fektető orosz hajó az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésénél, az észak-németországi Rügen-szigeténél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!