Válság

2022.05.13. 12:59

Oroszok: számos globális ellátási lánc összeomlása várható és súlyos logisztikai válság alakulhat ki

Dmitrij Medvegyev, az orosz védelmi tanács alelnöke „PÉNTEK 13.” cím alatt pontokba szedve sorolta fel Telegram-csatornáján, hogy meglátása szerint mi következik „ezután” – avagy milyen lesz a világ az oroszellenes szankciókat követően.

Az egykori miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev, aki az orosz védelmi tanácsban Vlagyimir Putyin alelnöke, Telegram-csatornáján részletezte pénteken, hogy szerinte mi változik a világban az orosz szankciók után - írja a V4NA.

Azt írta: számos globális ellátási lánc összeomlása várható és súlyos logisztikai válság alakulhat ki, „beleértve a külföldi légitársaságok összeomlását is, amelyeknek jelenleg tilos Oroszország felett repülniük.”

Medvegyev posztjában az is olvasható: az energiaválság fokozódni fog azokban az államokban, amelyek „önmagukat lábon lövő” szankciókat vezettek be az Oroszországból származó energiaellátás ellen.

A fosszilis tüzelőanyagok ára tovább fog emelkedni és a digitális gazdaság fejlődése a világban lelassul.

Teljeskörű nemzetközi élelmiszerválságra is figyelmeztet Medvegyev, aki szerint

egyes államokban éhínség fenyeget majd.

Az orosz védelmi tanács alelnöke azt prognosztizálja, hogy egyes országokban vagy országcsoportokban valuta- és pénzügyi válság alakulhat ki, instabillá válhatnak egyes nemzeti valuták, elszabadul az infláció és „megsemmisül a magántulajdon védelmét szolgáló jogrendszer”. Újabb regionális katonai konfliktusok alakulnak ki olyan helyeken – folytatja Medvegyev –, ahol évek óta nem sikerült a békés megoldások útjára lépni, illetve „ahol a főbb nemzetközi szereplők érdekeit figyelmen kívül hagyják”.

Medvegyev arra is figyelmeztet a Telegramon: Azok a terroristák, akik azt gondolják, hogy a nyugati hatóságok figyelmét most „az Oroszországgal való leszámolás” vonja el, aktívabbá válnak. Szerinte

új járványok kitörése várható, „az egészségügyi és járványügyi területen történő őszinte nemzetközi együttműködés hiánya, vagy a biológiai fegyverek használata miatt”.

A bejegyzésben az is olvasható, hogy háttérbe fognak szorulni azok a nemzetközi intézmények, amelyek hatékonynak bizonyultak az ukrajnai helyzet megoldásában, ilyen Medvegyev szerint az Európa Tanács is. Az országok új nemzetközi szövetséget kötnek, amelyek az orosz politikus szerint „inkább pragmatikus, mint az ideológiai alapú angolszász kritériumokon nyugszanak majd.”

Új biztonsági architektúra jön létre, amely de facto, majd de jure is elismeri a kialakult realitásokat – olvasható Medvegyev posztjában: bebizonyosodik a nemzetközi kapcsolatok nyugatias koncepcióinak gyengesége;

összeomlik az Amerika-központú világ eszméje;

illetve megkerülhetetlen lesz a nyugati világgal konfliktusban álló országok érdekeinek tiszteletben tartása nemzetközi szinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!