Marad a zacc

2022.08.28. 08:00

Kisöpörték Vietnám kávékészletét, tovább drágulhat az eszpresszó

A világ második legnagyobb kávétermelője, azaz Vietnám kávébabkészlete és termelése éppen akkor csökken, amikor a globális kávéfogyasztás kezd kilábalni a vírus okozta visszaesésből.

hondurasi kávészüret

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Gustavo Amador

Augusztus végére kisöprik a kereskedők a világ második legnagyobb kávétermelőjének számító Vietnám kávébabkészletét, ráadásul a következő termés sem ígérkezik finoman szólva bőségesnek a délkelet-ázsiai országban, ami még magasabbra srófolhatja az árakat a számos egyéb problémával küszködő világpiacon – írja a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség kereskedők körében végzett felmérése szerint a vietnámi készletek szeptember végére nagyjából az egy évvel korábbi felére csökkennek. A világ legnagyobb robusztaszállítójaként ismert Vietnám termelése pedig 2022–23-ban várhatóan szintén csökkenni fog.

A csökkenő tartalékok és a rossz terméskilátások ráadásul épp akkor bizonytalanítják el a piacot, amikor a globális kávéfogyasztás kezd kilábalni a járvány idején tapasztalt visszaesésből.

Az irányadó robusztaárak 17 százalékkal emelkedtek a július közepén elért 10 hónapos mélypontról, mivel Brazíliától Afrikáig csökkenő kínálattal szembesültek a feldolgozók.

A robuszta iránt – amelyet eddig elsősorban az instantkávé-készítők, köztük a Nestlé használtak fel –, kedvezőbb ára miatt mostanában egyre nő a kereslet, aránya egyre nő a keverékekben.

Minden idők egyik legnagyobb kávéhiányával állunk szemben
Forrás: MTI/EPA

A kávésznobizmusáról ismert Ausztráliában például a Coles Group szupermarket szerint az 1 ausztrál dolláros bolti kávé "soha nem volt olyan népszerű, mint ma", pedig a kávéházi kultúrájára büszke országban gyakran öt dollárt is kiadnak egy flat white-ért, azaz egy tejhabos eszpresszóért vagy ristrettóért.

A vietnámi robuszta exportja az egy évvel korábbihoz mérten 17 százalékkal, 1,13 millió tonnára emelkedett a vámadatok szerint január és július között. Az export növekedését a tengeri áruszállítói kapacitások bővülése is segítette, ám mostantól a csökkenő készletek miatt visszaesés várható a kivitelben.

Aggódunk a várhatóan november elejéig tartó készlethiány miatt

– mondta Phan Hung Anh, a déli Binh Duong tartománybeli Quang Minh Coffee Trading JSC vezérigazgatója. A helyi termelőknél valószínűleg éves termelésüknek csak mintegy 2 százaléka maradt, szemben az egy évvel korábbi 13 százalékkal – tette hozzá.

kávészem, kávébab
A műtrágya hiánya, a fagy és az aszály világszerte gondot okoz a robuszta termelésben.

A készletek visszaesése a múlt héten már rekordmagasra, kilogrammonként 49 100 dongra (2,10 dollár) emelte a robuszta belföldi árát Dak Lak tartományban, ahonnan az ország termésének mintegy harmada származik.

A felmérés szerint az új szezon október 1-jei kezdetére 200 ezer tonnára becsülik az átvihető készleteket, szemben az egy évvel korábbi 400 000 tonnával. Emellett a termelés 6 százalékkal, 1,72 millió tonnára csökkenhet 2022–23-ban. A robuszta adja Vietnám kávétermelésének mintegy 90 százalékát.

A terméshozó cserjék ültetési területének csökkenése és a műtrágyaárak emelkedése valószínűleg hatással lesz a termelésre 2022–23-ban

– árulta el a Bloombergnek Do Ha Nam, az Intimex Group elnöke, a Vietnámi Kávé és Kakaó Szövetség helyettes vezetője.

A Citigroup is csökkentette a vietnámi kávétermelésre vonatkozó idei és jövő évi előrejelzését, mivel a helyi termésfelmérések szerint a bogyók megszenvedték a műtrágya hiányát, ami jelentős kockázatot jelent a következő ültetési szezonra nézve.

A globális kávépiac a vietnámi helyzettől függetlenül is az utóbbi idők egyik legnagyobb hiányával néz szembe, miután az aszály és a fagy csökkentette a brazil termést. Kolumbia a termést rohasztó esőzések következményeivel küzd, miközben Honduras, Guatemala és Nicaragua kifogyóban van a 2021–22-es termésből, Ugandában pedig a szárazság csökkentette a robuszta terméshozamait – írja a VG.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!