Közlemény

2023.04.28. 20:09

Határozott lépéseket sürgetnek a V4-ek agrárkamarái az ukrán importtal kapcsolatban

Határozott lépéseket sürgetnek az Európai Bizottságtól az Ukrajnából vámmentesen érkező mezőgazdasági termékek miatt a Visegrádi Országok (V4) agrárkamarái, továbbá a bolgár, horvát, észt, litván és román gazdálkodói szervezetek közös felhívásukban - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ismertetik: a Visegrádi Csoport (V4) agrárkamaráinak ülését 2023. április 24-25-én tartották a csehországi Brnoban. A tanácskozáson a Szlovák Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara (SPPK), a Lengyelországi Agrárkamarák Országos Tanácsa (KRIR), a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának (AKČR) vezetői, valamint más szakmai szervezetek vezetői vettek részt. Az összejövetel központi témája volt az ukrajnai mezőgazdasági termékek vámmentes behozatala miatt bekövetkezett drasztikus piactorzulás, amely  jelentősen sújtja a V4 tömörülés országait. 

A közlemény szerint 

az agrárkamarák vezetői egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket - ahogy ez eredetileg is a vámok tavalyi eltörlésének oka volt.

 Rámutatnak: továbbra is aggasztó probléma az Ukrajnából vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó gabona, repce, hús, tojás, méz, gyümölcsök és egyéb mezőgazdasági áruk megnövekedett mennyisége, ami óriási  áresést okoz a piacokon. 

A szervezetek álláspontja szerint 

a vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, szükség esetén akár uniós kompenzációs segítséget adva az ukrán gazdálkodóknak. 

Az Európai Bizottságnak úgy kell segítséget nyújtania az ukrán gazdálkodóknak, hogy az ne okozzon zavart az uniós mezőgazdasági piacon - hívták fel a figyelmet. 

Hozzátették: ami kárt pedig már okoztak az átgondolatlan intézkedések, azok terhét közösen kell viselniük az uniós tagállamoknak, támogatást nyújtva az érintett országok gazdálkodóinak. 

A V4 országok agrárkamarái üdvözlik az Európai Bizottság által jelenleg tárgyalt, a közép-európai gazdálkodóknak juttatandó pénzügyi támogatást, de az érintett országok számára javasolt 100 millió eurónál nagyságrendekkel magasabb keretet tartanak szükségesnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!