15 tonna

2018.07.21. 10:21

Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai ivóvíz tisztításához

Az egyetlen helyi klórgyártóüzem leállása miatt került veszélybe a lakosság ivóvízellátása.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy Hennagyij Moszkál, Kárpátalja kormányzója „azonnali segítségkéréssel” fordult Magyarországhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül a „lakossági ivóvízellátással kapcsolatos krízishelyzet miatt”. Ismertetése szerint

a Dnyipro-Azot vegyipari üzem leállása miatt veszélybe került a térség biztonságos ivóvízellátása, mivel a vállalat a víztisztításban alkalmazott folyékony klór kizárólagos helyi gyártója.

„Magyarország humanitárius segítségnyújtás keretében 15 tonna klór adományozásával járul hozzá a kialakult helyzet kezeléséhez, biztosítva a kárpátaljai lakosok tiszta ivóvízhez való hozzáférését” – zárul a közlemény.

Hennagyij Moszkal saját hivatalos honlapján emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján a vízművek 18 üzemében használnak klórt a víz fertőtlenítéséhez, és a klórkészletek elapadása óhatatlanul fertőző betegségek megjelenéséhez vezetne. Moszkal közölte, hogy ezt megakadályozandó fordult segítségért Magyarországhoz, amely eleget tett a kérésnek, és humanitárius segítséget nyújt Kárpátaljának.

A kormányzó szerint most azon dolgoznak, hogyan tudnák mihamarabb lebonyolítani a folyékony klór szállítását. A szállítmány várhatóan már a jövő héten megérkezik.

Egyelőre másfél hónapra elegendő klórkészletről van szó, és ez idő alatt remélhetőleg újraindul a gyártás a Dnyipro-Azotban.

„Egész Kárpátalja nevében hálás köszönetet mondok a magyar kormánynak, amely mindig reagál a megye problémáira, és segítségére siet. Mint ismeretes, bajban ismerszik meg az igaz barát” – írta a kárpátaljai kormányzó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!