finn függetlenség

2017.11.27. 16:47

Északi fénybe borul a Gellért-hegy

A vetítés magyar és finn művészek együttműködésében valósul meg. A sarki fényt szimbolizáló „fényszobor” megálmodói Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművészek.

Finnország 2017-ben ünnepli függetlenségének századik évfordulóját, ebből az alkalomból december elején kék-fehér díszkivilágítást kap az Erzsébet híd, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig megidézik az északi fényt is.

A Suomi – Finland 100 ünnepi év csúcspontja december 6., a függetlenség elnyerésének 100. évfordulója lesz. A centenárium tiszteletére világszerte számos ikonikus hely és épület kap december első napjaiban kék-fehér díszvilágítást, így Budapesten december 3. és 6. között a Finn Nagykövetség az állam hivatalos zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti az Erzsébet hidat, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében egy fényinstalláció segítségével idézik meg az északi fényt, az Aurora Borealist – közölték a szervezők.

A vetítés magyar és finn művészek együttműködésében valósul meg. A sarki fényt szimbolizáló „fényszobor” megálmodói Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművészek.

A Bordos.ArtWorks a 2000-es évek eleje óta foglalkozik fényfestéssel számos magyar és külföldi színházi, opera és koncert produkció vizuális tervezőpartnereként, 3D mapping alkotásaival a műfaj elismert úttörői közé tartozik Amerikában, Ausztráliában és Japánban is.

A művészek 2018 januárjában a LUX Light Art Festival meghívott vendégeiként készítenek egyedi vetítést a Helsinki Székesegyház ikonikus épületére, a Suomi-díjas Kasperi Laine, az egyik legismertebb finn DJ zenéjével kiegészítve.

Címkék#finn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!