Lengyel kapcsolat

2017.11.24. 11:23

A Kodály-módszerről szerveznek konferenciát Katowicében

A Kodály-módszer magyar és lengyel szakértői, zenepedagógusok és népzenészek részvételével kétnapos konferencia kezdődik szombaton a sziléziai vajdasági központban, Katowicében működő zeneakadémián.

A magyar zeneszerző és zenepedagógus munkásságának szentelt, Kodály 2017 című nemzetközi tudományos és gyakorlati konferencia része a lengyelországi magyar kulturális évadnak és a Kodály-évnek.

A Lengyel Zenepedagógiai és Zenei Készségfejlesztési Társaság (PSEiAM) közleménye szerint a konferencián a népzenei hagyomány modern oktatásban betöltött szerepét mutatják be, a tudományos előadások mellett gyakorlati foglalkozásokat is tartanak. Kísérő rendezvényként Kodály művei csendülnek fel és magyar táncházra is sor kerül a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Szalonna és Bandája zenekar közreműködésével.

Előadást tart Salamon Soma népzenész, az erdélyi és moldvai furulyás népzene kutatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza és oktatója, valamint a Kodály-módszer lengyelországi népszerűsítői, köztük Anna Waluga, a katowicei zeneakadémia zenepedagógiai tanszékének vezetője, a Lengyel Kodály Társaság elnöke.

A Lengyel Kodály Társaságot 2009-ben alapították azok a lengyel zenepedagógusok, akik korábban a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet képzésében részesültek.

A kecskeméti intézet munkatársai 1976-ben szervezték meg az első lengyelországi szemináriumot, a magyar-lengyel Kodály-konferenciákat azóta többször is megtartották. A Kodály-módszerrel mindenekelőtt a krakkói és a katowicei zeneakadémián ismerkedhetnek meg a leendő zenetanárok.

A lengyelországi általános zeneiskolai oktatásban ritkábban alkalmazott módszer felhasználásával például az egyik fővárosi általános iskola diákjai tanulnak zenét – annak a különprogramnak keretében, amelyet varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében 2014 óta valósítanak meg. A foglakozásokat Joanna Maluga lengyel karmester vezeti, aki korábban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanult.

A Kodály-módszerrel rokon elemeket felhasználja a 2014-ben Lengyelországban elindított, a kisgyerekekkel dolgozó pedagógusoknak szánt Kis Kolberg című projekt is.

A 19. századi lengyel néprajzkutatóról és zeneszerzőről elnevezett program célja a néphagyomány beépítése az oktatásba.

Borítókép: Kodály Zoltán

AFP / © COLLECTION ROGER-VIOLLET / ROGER-VIOLLET

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!