A Rock története 4

2017.11.10. 14:20

Összegző kötetben a 90-es évek rockzenéje

A Nirvanától az Oasisen, Björkön, a Radioheaden és a Massive Attacken át a Beastie Boysig a kilencvenes évek nemzetközi rockzenei főszereplőit, történéseit mutatja be A rock története sorozat most megjelent negyedik kötetében Jávorszky Béla Szilárd és Dömötör Endre.

Concert of british singer PJ Harvey at the Gasometer in Vienna, Austria, on August 10, 2017. (Photo credit should read "Helmut Graf/APA-PictureDesk via AFP")

„A kilencvenes években talán a női pop-rock előadók előretörése volt az egyik legfontosabb fejlemény, az idei Szigeten is fellépett PJ Harvey ezért került a könyv címlapjára. Az évtized amúgy szinte a brit gitárzenéről szólt”

- emelte ki Dömötör Endre zenei újságíró a könyv pénteki budapesti bemutatóján.

A 480 oldalas, rengeteg fotóval illusztrált kötetet a Kossuth Kiadó jelentette meg. Az olvasmányos könyv kultúrtörténeti munka és kézikönyv egyben. Ahogy az előző rocktörténeti összefoglalásokat is jegyző Jávorszky Béla Szilárd fogalmazott, az összefüggéseket kellett megtalálniuk a kilencvenes évek könnyűzenéjéről abban a hatalmas információs tengerben, amely körbevesz minket.

A kilencvenes évek meghatározó zenei irányzatai közé tartozott a britpop mellett mások mellett a grunge, a világzene, a techno, a triphop, a blues, a metál és a hiphop. Jávorszky Béla Szilárd felidézte, hogy az előző három kötetet a 2013-ban elhunyt Sebők Jánossal közösen készítette, a nyolcvanas éveket a középpontba állító harmadikat már az ő halála után fejezte be, a fennmaradt kéziratokat is felhasználva.

„A 3-as kötetnek Dömötör Endre, a Recorder magazin főszerkesztője volt a szakmai lektora, kézenfekvő volt, hogy vele folytassam az írást. Tizenkét év van közöttünk, tehát különböző korosztályhoz tartozunk, a rocktörténet különböző pontjai szocializálódtunk. Sok mindent másként látunk, de jól működött a közös munka”

- mondta Jávorszky Béla Szilárd.

A rock története 4 tizennégy fejezetéből hetet ő, hetet Dömötör Endre írt. Mint elhangzott, először a 2008-ban megjelent, Dömötör által szerkesztett 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyv készítésekor dolgoztak együtt.

„Szinte magától adódott, melyik fejezetet ki írja meg. Az elektronikus zene és a hiphop például hozzám nem áll közel, Endréhez viszont igen”

Dömötör Endre megjegyezte, hogy mindkettejüknek komoly rockkönyv- és -újsággyűjteménye van, ami megkönnyítette a kutatómunkát, amit nem helyettesíthetett az internet, amelynek „rövid az emlékezete”.

A női előadók kilencvenes évekbeli előretöréséről szólva PJ Harvey mellett a fontos szereplők sorában Tori Amos, Björk és Fiona Apple neve is elhangzott. Jávorszky Béla Szilárd elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt egy egész könyvet tervezett a női zenészekről írni, ebből most egy ötvenoldalas fejezet lett. Személyes kedvencei között a kilencvenes évekből Jávorszky a 16 Horsepowert és Ben Harpert is megemlítette, Dömötör a Spiritualizedot.

Jávorszky Béla Szilárd azt mondta, a 2000-es évek történetét már nem szeretné megírni, napi szinten a korábbinál kevésbé követi a történéseket, viszont szívesen átadná a stafétabotot Dömötörnek, aki egy nála fiatalabb szerzőtárssal írhatná meg a 21. századi sztorit.

Az MTI kérdésére szólt arról Jávorszky, hogy a szintén Sebők Jánossal közösen írt A magyarock története két kötetét sem folytatja már valószínűleg, de egy esetleges újrakiadást el tud képzelni átírva, új részekkel és képanyaggal. A szakíró jövőre két új könyvvel fog elkészülni: az egyik a magyar kortárs zene története, a másik pedig egy népzenei életrajzi kötet Sebestyén Mártáról.

A Rock története 4 – 90-es évek című könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja (ma már Hangfoglaló Program) is támogatta.

Borítókép: A kötetben is szereplő PJ Harvey énekes 2017. augusztus 10-i bécsi fellépésén

AFP / Helmut Graf / APA-PictureDesk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!