Monet és az építészet

2018.04.09. 14:43

Új Monet-kiállítás nyílt Londonban

A festményeken szereplő épületek sokféleségét állítja a középpontba Monet és az építészet című kiállításán a londoni National Gallery.

3285616 01/31/2018 Visitors at the multimedia project, "From Monet to Kandinsky" (revolutionary art of the 19th-20th centuries) in Berlin. Igor Zarembo/Sputnik

Forrás: AFP / Sputnik

Fotó: Igor Zarembo

Claude Monet (1840-1926) műveiben az épületeket azonosításra, a szín és fény művészi játékának kiemelésére, sőt olykor a gyors társadalmi változások szemtanújaként szerepelteti – mondta el Richard Thomson, az Edinburgh-i Egyetem vendégkurátora.

A július 29-ig látható kiállításra a galéria több mint 75 festményt gyűjtött össze, melyek mintegy negyede magángyűjteményekből származik és viszonylag ritkán látható.

Ide tartoznak például a normandiai Varengeville templomát is láttató tájképek, a velencei festmények, a roueni katedrálisról készített sorozat, valamint a londoni Parlament épületét bemutató alkotások.

„Mások festenek egy hidat, egy házat, egy hajót. Én a levegőt akarom megfesteni, mely körbeveszi a hidat, a házat és a hajót, a szépséget és a fényt, melyben létezik”

- mondta Monet 1895-ben.

A kiállítás Monet-nak azt a törekvését helyezi a középpontba, mellyel igyekezett megragadni a gyors modernizációt és a társadalmi változásokat az 1860-70 közötti Párizsban.

Borítókép: AFP PHOTO / Sputnik / Igor Zarembo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!