sánta indok

2018.12.03. 21:56

Csaknem negyven éve küzd ellopott kincseiért Görögország

Az athéni Parthenon épületét díszítő, ókori márványfrízeket kétszáz évvel ezelőtt egy brit diplomata vitte magával Angliába.

Athén továbbra is kitart az athéni Parthenon Nagy-Britanniába került frízeinek visszaszerzése mellett. Az Akropolisz dombjai alatt fekvő új múzeum „abszolút megfelelő” lenne a hiányzó frízek elhelyezésére – hangoztatta hétfőn Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnök az után, hogy látogatást tett a múzeumban.

Az egykor az athéni Parthenon épületét díszítő, ókori márványfrízek meglehetősen értékesnek számítanak, visszaszolgáltatásukról hosszú évtizedek óta vita van Görögország és az Egyesült Királyság között.

Prokopisz Pavlopulosz hétfőn közölte: „az az érzésem, hogy az általunk kitűzött cél egyre nagyobb nemzetközi támogatást kap”.

A márványdarabokat egy 1803-ig az Oszmán Birodalomban szolgálatot teljesítő brit diplomata, Lord Elgin vitte magával Angliába, innen ered az Elgin-márványok elnevezés. A frízek mintegy 200 éve, 1816-ben kerültek a londoni British Museumhoz, amikor Elgin eladta azokat az intézménynek.

Görögország 1982 óta próbálja visszaszerezni a műkincseket, az Egyesült Királyság eddig megtagadta a görögök kérését.

A Parthenon az egyik leghíresebb ma is látható műemlék, amely az antik Görögországból származik. Athén 2009-ben nyitotta meg az Akropolisz lábánál elhelyezkedő új múzeumot. A három emeletes, 25 ezer négyzetméteres múzeum építése több mint tizenegy évig tartott. Az épületből csodálatos, szabad kilátás nyílik a görög főváros jelképére.

A görögök szerint az új múzeum megnyitásával már nem lehet magyarázat arra, miért nem adják vissza a britek a hiányzó történelmi-építészeti emlékeket. A British Museum eddig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére. A fennmaradt 96 darabból 56 a londoni múzeumban található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!