Technológia és művészet

2019.01.30. 13:30

Mesterséges intelligencia egészítette ki Schubert Befejezetlen szimfóniáját

A Huawei-telefon által komponált darab élő ősbemutatóját a londoni Cadogan Hallban rendezik február 4-én.

Most először fordult elő, hogy egy távközlési óriáscég, a Huawei arra használta a mesterséges intelligenciát, hogy klasszikus zeneművet egészítsen ki vele: Schubert nyolcadik, 197 éve „csonka”, „Befejezetlennek” nevezett szimfóniája két utolsó tételét alkotta meg a robot – adja hírül a The Strad portál.

A szimfónia meglévő első és második tételének ütemeit, hangnemét, dinamikáját elemezve hozta létre a mesterségesintelligencia-modell a két befejező tételt.

Az eredeti mű stílusát hűen követő, robot alkotta muzsikát végül az Emmy-díjas zeneszerző, Lucas Cantor dolgozta át szimfonikus zenekarra

- derül ki a cikkből.

Josef Kriehuber: Franz Schubert
Fotó: Wikimedia

„A Huawei-nél mindig olyan új módszereket kutatunk, amelyek segítségével a technológia jobbá teheti a világot. Ezért tanítottuk meg például a Mate 20 Pro okostelefonunknak, hogy analizáljon egy közel 200 éves zenei alkotást, és annak szerzője stílusában képes legyen befejezni azt” – jegyezte meg Walter Ji, a Huawei Nyugat-Európai CGB-vezetője.

„A mesterséges intelligencia erejét használtuk fel, hogy kiterjesszük az emberileg elérhető határokat, és lássuk, hogy milyen pozitív hatásokat gyakorolhat a technológia a modern kultúrára. Ha a telefonunk elég intelligens ehhez az alkotáshoz, mi más lehetséges még?” – tette hozzá.

A Huawei által komponált darab élő ősbemutatóját a londoni Cadogan Hallban rendezik február 4-én, hétfőn.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!