múlt és jelen

2019.03.31. 19:43

Megnyílt a Hemingway örökségét őrző központ Kubában

A Nobel-díjas amerikai író hajdani otthona helyén épült központban mintegy ötezer fotót, tízezer levelet és nagyjából 9 ezer széljegyzetet őriznek.

Forrás: AFP

Fotó: Archives Snark / Photo12

Megnyílt az Ernest Hemingway (1899-1961) örökségét őrző központ Kubában, a Nobel-díjas amerikai író hajdani otthona helyén.

Az 1,2 millió dollárból (343 millió forint) kubai-amerikai együttműködésben épült központot a bostoni Finca Vigia alapítvány és a kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa képviselői adták át helyi idő szerint szombat este.

Hemingway az 1940-es, 1950-es években élt az egykori impozáns épületben, mely egy Havannától 15 kilométerre lévő domboldalon épült.

A 2016 óta épülő központot modern tisztító és restauráló technológiákkal szerelték fel, hogy az 1961-ben elhunyt alkotó hátrahagyott műveinek sokaságát gondozzák.

Az író után mintegy ötezer fotó, tízezer levél és a nagyjából 9 ezer könyvébe írt széljegyzetek ezrei maradtak a házban.

Borítókép: Ernest Hemingway és felesége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!