speciális kiállítás

2019.04.04. 16:47

Az NDK művészetét mutatja be a Potsdamban nyíló múzeum

A milliárdos 20 millió euróért (6,4 milliárd forintért) vásárolja meg az önkormányzattól a Német Demokratikus Köztársaság idején rendkívül népszerű Minsk kertvendéglőt.

Az egykori kommunista Kelet-Németország művészetének szentelt múzeumot nyit Potsdamban Hasso Plattner német üzletember és mecénás, a SAP szoftveripari óriáscég elnöke.

A milliárdos 20 millió euróért (6,4 milliárd forintért) vásárolja meg az önkormányzattól a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején rendkívül népszerű Minsk kertvendéglőt, amelynek épületét múzeummá alakítja át.

A berlini fal leomlása után az étteremkomplexum az enyészeté lett, sokáig a lebontását tervezték, a városi tanács csak tavaly döntött a megmentése mellett. A testület szerdán hagyta jóvá ellenszavazat nélkül, hogy a kertvendéglőt eladják Plattnernek, akinek alapítványa már rendbe hozott egy másik legendás potsdami épületet is, a Barberini-palotát, ahol ugyancsak múzeum működik.

A 75 éves üzletember azt mondta, hogy saját NDK-s műgyűjteményét akarja elhelyezni az új múzeumban, de talán bemutatkozási lehetőséget tudnak biztosítani a környékbeli kortárs alkotóknak is.

Az egykori kertvendéglőt övező területen mérsékelt bérű lakások építését is tervezi a vállalkozó, akinek vagyonát több mint 13 milliárd euróra becsüli a Forbes.

Egy minapi lapinterjúban Plattner azt mondta, hogy privát műgyűjteményének felét állandó jelleggel a Barberini Múzeumban akarja elhelyezni, elsőként a francia alkotók, köztük impresszionisták és modernek műveit.

A SAP-vezér szerint meglehet, hogy övé a francia impresszionisták és posztimpresszionisták legnagyobb gyűjteménye Franciaországon kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!