erdélyi versailles

2019.05.17. 16:45

Zenei maratont rendeznek a bonchidai Bánffy-kastélyban

A programot magyar és román nyelvű vezetett séták egészítik ki.

Bonchida, 2010. augusztus 28. Kovács Pali Ferenc mákófalvi bútorfestõ gyermekeket oktat a Bánffy-kastély területén megrendezett Bonchidai Kastélynapok hagyományõrzõ fesztiválon, 2010. augusztus 28-án a romániai Bonchidán. Az Európai Unió, a magyar és a román állam támogatásával 1990 óta folyik a Bánffy kastély helyreállító rekonstrukciója a kolozsvári Transylvania Trust és a brit Institute of Historic Building Conservation (Építettörökség helyreállító szakképzõ központ) vezetése alatt. A felújítás alatt álló kastély területén folyamatosan tartanak képzéseket, konferenciákat, kulturális rendezvényeket. MTI Fotó: Oláh Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

Öt órán át tartó klasszikus zenei maratont szerveznek május 25-én a bonchidai Bánffy-kastélyban – közölték pénteken a szervezők.

A bonchidai Bánffy-kastélyt felújító Transylvania Trust Alapítvány egyik fő törekvése, hogy

Erdély legnagyobb főúri rezidenciája élettel teli, pezsgő színhelye legyen kulturális, közösségi rendezvényeknek.

A Notes&Ties Egyesülettel közösen szervezett 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Az esemény külföldi meghívottja a fiatal zenészgeneráció egyik leginkább magával ragadó hegedűse, Roman Kim. A koncertmaraton előadói a Transylvania Saxophone Quartet, az Eufonia String Quartet, a Mood Quartet, a Transylvania Barokk Együttes, a kolozsvári Transilvania Filharmónia kürt kvartettje és rézfúvós kvintettje lesznek.

A gyerekek a Kukurikú, nagy bojár című zenei műhelyen vehetnek részt. A programot magyar és román nyelvű vezetett séták egészítik ki.

A reneszánsz és barokk stílusjegyeket mutató, XV. századi eredetű bonchidai Bánffy-kastély Erdély legjelentősebb műemlékei közé tartozik.

A kommunista időkben államosított és tönkretett kastélyt a rendszerváltás után kapta vissza a Bánffy-család.

Az erdélyi Versailles néven is emlegetett épületegyüttes felújítása 2001-ben kezdődött nemzetközi segítséggel és jelenleg is tart.

Borítókép: Kovács Pali Ferenc mákófalvi bútorfestő gyermekeket oktat a Bánffy-kastély területén megrendezett Bonchidai Kastélynapok hagyományőrző fesztiválon, 2010. augusztus 28-án a romániai Bonchidán. Az Európai Unió, a magyar és a román állam támogatásával 1990 óta folyik a Bánffy kastély helyreállító rekonstrukciója a kolozsvári Transylvania Trust és a brit Institute of Historic Building Conservation (Építettörökség helyreállító szakképző központ) vezetése alatt. A felújítás alatt álló kastély területén folyamatosan tartanak képzéseket, konferenciákat, kulturális rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!