Szarajevó ostroma

2019.06.27. 12:04

Diák Oscar-díjas magyar film a Karlovy Vary-i filmfesztiválon

Kovács István Ostrom című diplomafilmjét is műsorra tűzik a pénteken kezdődő csehországi Karlovy Vary-i filmfesztiválon. A kisfilm nemrégiben elnyerte az amerikai kritikusok diák Oscar-díját.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az A-kategóriás, nemzetközi cseh filmfesztiválon Az európai mozi új generációja elnevezésű programban tíz ifjú rendező diplomafilmjét mutatják be, köztük az Ostromot – írja a V4NA Hírügynökség.

A film 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson várva várt randevúja előtt.

Életveszélyes terve végrehajtásától sem szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Az Ostrom Kovács István diplomafilmje volt a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Arany Medvével díjazott rendező volt a tanára.

A 23 perces mű a magyar filmalap támogatásával készült.

Az alkotás korábban elnyerte az Amerikai Filmakadémia diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját is.

Cannes-ban pedig a hétvégén megkapta az Európai Reklámfilm-producerek Szövetségének Young Director Award nevű díját a legjobb 6 percnél hosszabb diplomafilmek kategóriájában.

Kovács István jelenleg az Ostrom mozifilm-változatán dolgozik.

Borítókép: Kovács István rendező (b2) az Ostrom című diplomafilmjéről tartott sajtótájékoztatón a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2018. szeptember 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!