valódi rajongás

2019.07.12. 14:23

Rendkívüli hagyatékhoz juthat az Orsay Múzeum

Az amerikai házaspár több száz festményt, rajzot, szobrot adományozott már eddig is a francia múzeumnak.

Forrás: AFP

Fotó: Francois Guillot

Újabb festményeket adományozott a párizsi Orsay Múzeumnak egy amerikai műgyűjtő, Marlene Hays, aki 2017-ben elhunyt férjével, Spencerrel együtt már korábban is jelentős értékű műtárgyakat hagyott Franciaországra.

A házaspár 2016-ban már úgy rendelkezett, hogy a párizsi Orsay Múzeumra hagyja 600 darabból álló, 350 millió euró (108 milliárd forint) értékű műgyűjteményét. A késő 19. és kora 20. századi műkincseket az Orsay Múzeum egyik önálló szárnyban helyezi el. A kollekció részét képezi a Nabis francia posztimpresszionista festőcsoport 69 műve.

A házaspár 2013-ban már kölcsönadott 187 festményt a múzeumnak a Francia szenvedély című tárlathoz, majd a 2016. októberben a múzeumnak adományozott hagyatékát most további 106 darabbal egészítette ki Marlene Hays.

„Ez az újabb adomány az állam nemzeti gyűjteményét jelentősen gazdagítja” – közölte csütörtökön Franck Riester francia kulturális miniszter.

Az újabb műtárgyak között 40 festmény, 47 rajz és 19 szobor szerepel, köztük tíz Bonnard-festmény, kilenc alkotás Edouard Vuillard-tól, valamint egy-egy mű Robert Delaunay-tól, Henri Matisse-től és Modiglianitól.

Spencer és Marlene csaknem hatvan évet élt házasságban, és autodidakta műgyűjtők voltak. Amikor három évvel ezelőtt a hagyatékukat a párizsi múzeumra hagyták, elmondták: amikor Gainesville texasi kisvárosban felnőttek, elképzelni sem tudtak egy franciaországi látogatást.

1971-ben utaztak először Párizsba, „és akkor kezdődött szerelmi történetük ezzel a csodálatos országgal”. A gyűjtemény múzeumba kerülésében jelentős szerepe van az intézmény volt igazgatójának, Guy Cogevalnak, aki 2001-ben ismerkedett meg a hozzá hasonlóan a Nabis-festőkért rajongó texasi házaspárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!