évforduló

2019.09.05. 13:45

Eredeti Bauhaus-teáskannák mesélnek egy berlini kiállításon

Mindössze nyolc darab létezik belőlük a világon.

The curator of the exhibition "Modern but not fashionable", Helga Wilfroth, will be watching a mocha service by Bauhaus artist Marianne Brandt on Thursday (08.10.2009) at Schloss Friedenstein in Gotha. The special show shows from Saturday (10.10.2009) 100 objects of Bauhauser Marianne Brandt and Wolfgang Tumpel. Both worked in Gotha and were responsible for the design trend reversal of the metal goods factory Ruppel. Photo: Hendrik Schmidt / lth (to lth 4389 from 08.10.2009) +++ (c) dpa - Report +++ | usage worldwide

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Eredeti Bauhaus-teáskannák is láthatóak a művészeti iskola megalapításának 100. évfordulóját ünneplő berlini kiállításon.

Marianne Brandt német fémtervező 1924-ben készített jellegzetes teáskannáiból mindössze nyolc eredeti darab létezik világszerte. A berlini Bauhaus Archívum a világon elsőként ezek közül hetet összegyűjtött az Original Bauhaus című tárlatára, amely szerdán nyílt meg a német fővárosban.

A kiállításon több mint ezer híres vagy elfeledett Bauhaus-darabot vehetnek szemügyre a látogatók, és megismerhetik azok történetét.

„A Bauhaus nem a semmiből jött létre” – mondta szerdán Berlinben Nina Wiedemeyer, a január 27-ig látogatható tárlat kurátora, hozzátéve, hogy éppen ezért a kiállítás olyan, ezeréves múltra visszatekintő alkotásokat is bemutat, amelyek inspirációként szolgáltak az egyes Bauhaus-darabokhoz.

A három igazgatója, Walter Gropius, Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe által formált Bauhaus iskola 1919-ben Weimarban jött létre azzal a céllal, hogy áthidalja a művészet és az iparművészet közötti távolságot és olyan új esztétikai értéket teremtsen, amely tömegtermelésre is alkalmas.

Fennállásának 14 éve alatt 1250 diákja volt és olyan világhírű mesterek oktattak keretében, mint Vaszilij Kandinszkij, Lyonel Feininger, Paul Klee vagy Oskar Schlemmer. A Hannes Meyer által megfogalmazott szemlélet értelmében nem a luxusigények kielégítésére törekedtek, olyan mindennapi, mindenki számára elérhető használati cikkeket terveztek, mint a teáskészlet, a karosszék vagy más szobai bútorok.

A Bauhaus Archive épületét jelenleg felújítják és kibővítik – a tervek szerint 2022-ben nyitják meg ismét a látogatók előtt -, ezért a tárlat a Kreuzberg városnegyedben lévő Berlini Galériában kapott helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!