87 éves volt

2019.11.15. 13:39

Elhunyt a Schindler listája és a Gladiátor producere

Branko Lustig 1994-ben és 2001-ben Oscar-díjat kapott.

Nyolcvanhét évesen Zágrábban csütörtökön elhunyt Branko Lustig kétszeres Oscar-díjas filmproducer.

A nemzetközileg elismert producer a legjobb film kategóriában 1994-ben a Schindler listája, 2001-ben pedig a Gladiátor című filmmel nyerte el a rangos kitüntetést.

Branko Lustig 1932-ben született Eszéken. Zsidó származása miatt a második világháborúban az auschwitzi és a bergen-belseni koncentrációs táborban is raboskodott.

Több családtagja is a különböző európai koncentrációs táborokban tűnt el. Fogva tartásának tapasztalatait beleszőtte a Schindler listája című, Steven Spielberg rendezte filmjébe, így meggyőzően tudták ábrázolni a koncentrációs táborok nyomasztó világát.

Az ötvenes évek elején a zágrábi színházművészeti akadémián tanult színészetet, valamint több filmen is dolgozott, először felvételszervezőként, később rendezőasszisztensként.

Lustig 1988-ban költözött Amerikába, filmigazgatója és producere volt több mint száz horvát, koprodukciós és külföldi filmnek, köztük A Sólyom végveszélyben, a Hannibal, a Mennyei királyság, a Bor, mámor, Provence és az Amerikai gengszter című produkcióknak.

Tíz évvel ezelőtt költözött vissza Zágrábba feleségével. Abban az évben elnyerte Zágráb díszpolgári címét

kiemelkedő hozzájárulásáért a demokratikus társadalom, valamint a filmművészet és a megértés kultúrájának előremozdításáért.

A Schindler listájáért kapott Oscar-szobrocskát 2015-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézetnek adományozta.

Borítókép: Branko Lustig a Schindler listája című film egyik jelenetében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!