testület

2019.12.21. 17:18

Négy új tagja van az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiának

XVI. Károly Gusztáv svéd király is részt vett a pénteki ceremónián.

An overview of the Swedish Academy's Annual Grand Ceremony at at the old Stock Exchange building in Stockholm, Sweden, on December 20, 2019 where four new members were formally admitted during the ceremony. (Photo by Jonas EKSTROMER / various sources / AFP) / Sweden OUT

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A 18 tagú testület négy új tagja közül valamennyi nő: a finn Tua Forsström mellett a svéd Ellen Mattson, Anne Swärd és Lisa Wikforss.

A testület védnöke, XVI. Károly Gusztáv svéd király is részt vett azon a pénteki ceremónián, amelyen a négy nőt a testület tagjává avatták.

A Svéd Akadémia tekintélyét az utóbbi időben szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányok tépázták meg, emiatt tavaly nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast sem. A 2018-as irodalmi Nobel-díj nyertesét a 2019-es díjazottal együtt hirdették ki idén októberben. A 2018-as év irodalmi Nobel-díjasa a lengyel Olga Tokarczuk lett, míg a 2019-es év díjazottja Peter Handke osztrák író.

A fizikai, a kémiai és a közgazdasági díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi díjat a stockholmi Károly Egyetem (Karolinska Institutet), az irodalmi díjat a Svéd Akadémia, a Nobel-békedíjat a Storting, a norvég parlament által megválasztott öttagú bizottság ítéli oda, mert a díj alapításakor Norvégia és Svédország uniót alkotott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!