Irodalom

2019.12.27. 08:27

Óriási érdeklődés övezi a Nobel-díjas Olga Tokarczuk könyveit

Egymillió példány kelt el belőlük az elismerés odaítélése óta Lengyelországban.

London, 2019. október 10. 2017. március 15-én készült kép Olga Tokarczuk lengyel íróról a Londoni Könyvvásáron. A Svéd Akadémia 2019. október 10-én bejelentette, hogy Olga Tokarczuk nyerte el a 2018-as irodalmi Nobel-díjat. 2018-ban elmaradt az irodalmi Nobel-díj díjkiosztója a Svéd Királyi Akadémiát megrázó szexuális botrány miatt, amelybe Katarina Frostenson az akadémia elsõ nõi elnöke is belebukott.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Facundo Arrizabalaga

Több mint egymillió példányt adtak el Lengyelországban Olga Tokarczuk könyveiből azóta, hogy a Svéd Akadémia októberben a lengyel írónak ítélte oda a 2018-as irodalmi Nobel-díjat

közölte Tokarczuk lengyelországi kiadója.

A Svéd Akadémia döntését megelőzően Olga Tokarczuk könyveiből összesen nagyjából egymillió példány fogyott az országban. Október 10. óta ezt a számot megduplázták újabb egymillió példány eladásával idézte a Rzeczpospolita című napilap Marcin Baniakot, a Wydawnictwo Literackie nevű krakkói kiadó munkatársát.

Egy 38 milliós lakosú országban ez óriási érdeklődésnek számít

jegyezte meg Baniak.

A Tokarczuknak odaítélt Nobel-díj indoklásában a Svéd Akadémia az 57 éves író narratív képzeletét emelte ki, amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát.

Borítókép: Olga Tokarczuk lengyel író

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!