járvány idején

2020.03.30. 16:58

Elloptak egy van Gogh-festményt egy hollandiai múzeumból

A képet egy kiállításra kapta kölcsön az intézmény.

Forrás: Shutterstock

A holland mester Tavaszi kert című, 1884-ben festett képét hétfőre virradóra vitték el betörők az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre keletre, Laren városban található Singer Laren Múzeumból. A festményt egy időszaki kiállításra kapta kölcsön az intézmény az ugyancsak hollandiai, groningeni múzeumtól.

„Dühösek, döbbentek és szomorúak vagyunk” – mondta Evert van Os, a William és Anna Singer amerikai házaspár gyűjteményét őrző múzeum igazgatója egy hétfő délután online közzétett nyilatkozatban.

A tolvajok hajnali negyed 4-kor hatoltak be a modern múzeumi épület üveg főbejáratát betörve. Megszólalt a riasztó is, de mire a rendőrök a helyszínre értek, a betörők megszöktek a festménnyel. A tolvajok ezt az egyetlen festményt vitték el a lareni múzeumból. Holland médiajelentések 1 és 6 millió euró közé becsülték a nueneni paplak kertjét ábrázoló kép értékét.

A múzeum saját kollekciója főleg modernista, így neoimpresszionista, pointillista, expresszionista és kubista festők műveiből áll. A bezárás előtt azonban épp holland művészeknek szentelt időszaki kiállítást rendeztek A lélek tükre címmel az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben.

A hollandiai múzeumok március 12. óta tartanak zárva a járványveszély miatt.

Borítókép: illusztráció / shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!