újítás

2020.04.20. 19:19

A fiatalokat célozzák meg a jövő évadban a Berlini Filharmonikusok

Kifejezetten a fiatal közönségnek szenteli jövőbeni koncertprogramjának egy részét a Berlini Filharmonikusok – jelentették be hétfőn a zenekar 2020/2021-es évadját ismertető sajtótájékoztatón.

Berlin, 2018. május 21. Szöcskékkel és tücsökkel teli terráriumot fog közre egy koncertet adó kamarazenekar a Berlini Filharmonikusok hangversenyteremben tartott nyílt napon 2018. május 21-én. A nyílt napon a nagyközönség szabadon látogathatja a zenekari próbákat és továbbképzéseket, és beszélgethet a mûvészekkel. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Felipe Trueba

A következő szezontól Kirill Petrenko vezető karmester irányításával nyolc évesnél idősebb gyermekeknek adnak családi koncerteket, amelyeken magyarázatot is fűznek a művekhez.

Jövőbeni közönségünket a mai fiatalok alkotják – hangsúlyozta a tájékoztatón Petrenko, aki szerint a komolyzene nélkülözhetetlen alkotóeleme kell legyen az oktatásnak. A zenekar egyelőre nyolc családi koncertet tervez.

Petrenko – akinek ez a második évada a Berlini Filharmonikusok élén – és Andrea Zietschmann intendáns más újításokat is bejelentett, köztük azt, hogy kétévente egy biennále keretében egy-egy korszakkal vagy kulturális jelenséggel foglalkoznak.

Elsőként 2021 februárjában az 1920-as „aranyévekre” emlékeznek szimfonikus, film- és kamarakoncertekkel, szalonokkal és késő esti előadásokkal más német zenekarokkal együttműködve, olyan vendégekkel, mint Igor Levit zongoraművész, Donald Runnicles és Christian Thielemann karmesterek vagy Sophie Rois és Dagmar Manzel német színésznők.

A következő szezon vendégkarmesterei között szerepel Fischer Iván, Andris Nelsons, Zubin Mehta, Herbert Blomstedt, Daniel Barenboim vagy Simon Rattle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!