műemlékek látogatása

2020.04.30. 12:33

Május végén újra megnyílnak a várak és a kastélyok Csehországban

Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok. Bár hagyományosan április elsején szokott kezdődni a turisztikai szezon, a koronavírus-járvány miatt ez idén későbbre tolódott.

A tourist wearing a face mask is seen on the Charles Bridge with the Prague Castle in the background on March 12, 2020 in Prague. - The Czech government imposed a ban on all events with more than 100 people in the EU country of 10.7 million people, closing museums and galleries as well as cinemas and theatres. Czech Health Minister Adam Vojtech also said that foreigners entering the country, including "ordinary tourists", would be tested and may end up in quarantine. (Photo by Michal Cizek / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Michal Cizek

A prágai Hradzsin, Csehország leglátogatottabb műemléke szintén május 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Azt, hogy az egykori cseh királyi székhely melyik részei, illetve milyen kiállításai lesznek látogathatóak, később hozzák nyilvánosságra – jelentette be Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

„Számolni kell azzal, hogy a látogatás szigorú higiéniai szabályok betartásához lesz kötve”

- mondta a szóvivő. A Hradzsint évente több mint kétmillió látogató keresi fel. A nemzetközi turizmus járvány miatti megbénulása miatt az idén a látogatók száma minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz – véli a cseh sajtó.

A cseh nemzeti műemlékvédelmi hivatal közölte, hogy május 25-től látogatható lesz a kezelésében lévő összes csehországi vár és kastély is. A műemlékek körüli parkokat és zöldövezeteket már május 11-én megnyitják a látogatók előtt. Eredetileg a várak és a kastélyok újranyitását június 8-ra tervezték, de a járvány kedvező alakulása alapján ezt két héttel előbbre hozták.

Tavaly a csehországi várakat és kastélyokat – a Hradzsinon kívül – mintegy 5,5 millió látogató kereste fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!