háromból az egyik

2020.06.10. 10:30

Majdnem elfér a tenyeredben, de hatmilliárd forintnyi összeget fizethetnek érte

Elárverezik július végén Rembrandt egyik utolsó magánkézben lévő festett önarcképét, amelynek leütési árát 12-16 millió font (4,5-6 milliárd forint) közé becsülik a szakértők.

An undated handout photo released by Sotheby's auction house in London on June 8, 2020, shows 'Self-portrait, wearing a ruff and black hat', one of the Last Self-Portraits by Rembrandt left in private hands. It is expected to fetch up to £12-16 million ($15-20 million, 13-18 million euros), Sotheby's auction house said. - 'Self-portrait, wearing a ruff and black hat' is one of only three painted self-portraits by the artist remaining in private hands, and is set to lead Sotheby's pioneering cross-category evening sale in London on 28th July (Photo by STRINGER / SOTHEBY'S / AFP)

Forrás: AFP / SOTHEBY'S / STRINGER

Fotó: AFP

A Sotheby's aukciósház július 28-ra meghirdetett londoni árverésének egyik legizgalmasabb tételeként beharangozott alkotás 1632-ben készült.

A 15 centiméterszer 20 centiméteres táblácska 26 évesen, fekete színű ünnepi öltözetben, kalapban és nagy fehér gallérral örökíti meg a 17. századi holland művészt.

A kép eredetiségét csak 1996-ban igazolták, miután egy vizsgálat megállapította, hogy ugyanazt a tölgyfát használták hozzá, mint amelyre Rembrandt egy másik korabeli alkotása is készült.

A Sotheby's szakértője, George Gordon szerint a Rembrandt önarcképeinél szokatlannak számító hivatalos öltözék azt sugallja, hogy

a művész talán a legjobb színben akarta feltüntetni magát szíve választottjának és későbbi feleségének, Saskiának a rokonai előtt.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy egyfajta névjegykártyának szánta a festményt, azt mutatva, hogy társadalmilag ugyanolyan szinten áll, mint egyre növekvő vevőkörének tagjai.

Gordon szerint a festmény, amely egyike a művész még magánkézben lévő három festett önarcképének, nagyon rövid alatt készült el, mivel a háttér még meg sem száradt, amikor a művész aláírta az alkotást.

Az aukciót megelőzően a festményt kiállítják a Sotheby's londoni épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!