csődközelben

2020.07.23. 18:19

Csak Hollandiában 100 múzeumot fenyeget bezárás

Hollandiában 100 múzeum kényszerülhet végleg bezárni a koronavírus-járvány miatt, ha nem kap állami segítséget – hívta fel a figyelmet a holland múzeumok szövetsége.

Főleg azokat a kisebb múzeumokat fenyegeti csőd, amelyek évente kevesebb, mint 40 ezer látogatót fogadnak – közölte csütörtökön a szövetség, amely 450 tagintézménye körében végzett felmérést.

A járvány kezdetén a kormány 300 millió euró (104 milliárd forint) segélyt bocsátott a kulturális intézmények rendelkezésére, de főleg a nagy múzeumok kaptak pénzt, a kisebbek továbbra is csak saját bevételeikre számíthatnak. A szakmai szövetség felszólította a kormányt, hogy a kisebb kulturális intézményeket is támogassa.

Három hónap zárvatartás után a holland múzeumok június 1-jén nyitottak ki, de csak korlátozott számban fogadnak látogatókat.

A legtöbb holland múzeum veszteségekre számít jövőre is a látogatók korábbinál alacsonyabb száma miatt.

A holland kulturális szektor egészét becslések szerint 2,6 milliárd euró (901 milliárd forint) kár éri a koronavírus-járvány miatt.

Az Egyesült Államokban minden harmadik múzeum látja veszélyben a létét az elhúzódó járvány miatt.

Az Amerikai Múzeumok Szövetségének (AAM) körkérdésére a megkérdezett több mint 750 múzeumigazgató háromnegyede válaszolta azt, hogy valós veszélynek látja a végleges bezárást. A múzeumok 87 százaléka legfeljebb 12 havi túléléshez elegendő tartalékkal rendelkezik.

Szomorú, de a múzeumok közül sok nem éli túl, hogy egyik napról a másikra bevétel nélkül maradt a járvány miatt – mondta csütörtökön Laura Lott, a 35 ezer tagintézményt tömörítő AAM elnöke.

A szövetség szerint „pusztító” hatással lenne a közösségekre, a gazdaságra és az oktatásra, ha 12 ezer múzeum végleg bezárni kényszerülne. Az évi 50 milliárd dolláros (15 ezer milliárd forint) üzletet jelentő ágazattól 726 ezer munkahely léte függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!