siker

2020.08.09. 12:58

Két apró részlet kivételével szinte tökéletesen rekonstruálták Raffaello arcát

A kutatók ezután azt próbálják majd meghatározni, milyen színű volt a mester haja és szeme.

portrait de Raphael (Raffaello Sanzio 1483 - 1520)architecte et peintre italien. Gravure du traite "Les vies des plus excellents peintres, sculpteurs et architectes" (Le Vite de' piu eccellenti pittori, scultori e architettori) de Giorgio Vasari, 1550 et 1568©Fototeca Storica/Leemage

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: leemage via AFP

A római Tor Vergata Egyetem kutatói elkészítették a reneszánsz festő, Raffaello arcának háromdimenziós rekonstrukcióját, és egyben fényt derítettek végső nyugvó helyének ősrégi rejtélyére.

Raffaello 1520-ban 37 éves korában halt meg. Sírját a római Panteonban egész évben egy szál vörös rózsa jelzi. A mester sírját 1833-ban XVI. Gergely pápa utasítására kibontották, és földi maradványait márvány szarkofágba zárták. Ekkor koponyájáról egy gipszmintát készítettek.

A szakértők azonban nem voltak biztosak abban, hogy a földi maradványok a mesteré, mivel a sír feltáráskor más teljes és részleges csontvázakat is találtak.

Több csontváz a festő diákjának földi maradványa volt, a többit azonban nem tudták azonosítani.

A világ idén ünnepli a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóját, ezért az egyetemi kutatók nekiláttak a gipszminta 3D-s rekonstrukciójához.

Az elkészült arcrekonstrukció megegyezik a Raffaellóról más festők által készített portrékkal, csakúgy mint a mester önarcképeivel – közölte Mattia Falconi molekuláris biológus az AFP francia hírügynökséggel.

„Először van konkrét bizonyítékunk arról, hogy az 1833-ban exhumált csontváz Raffaello Sanzié – mondta Falconi.

A 3D-s rekonstrukció ”ugyan csak 80 százalékban ragadja meg az eredeti arcot, de nem kétséges az eredmény. Nem hasonlít azokra a diákokra, akikről tudjuk, hogy itt temették el, és puszta véletlen lenne, hogy egy idegen ember ennyire hasonlítana rá„ – magyarázta.

Falconi elmondta, hogy az arc részei közül egyedül a füleket nem tudták rekonstruálni,

de szerencsére Raffaellónak hosszú haja volt, amely eltakarta füleit” – tette hozzá.

A kutató szerint az, hogy megerősítést nyert, hogy a csontváz a mesteré, megnyitja az utat annak elemzése előtt, hogy meghatározzák, milyen színű volt a mester haja és szeme.

A kutatók a rekonstrukcióról írt tanulmányukat a Nature című tudományos folyóiratban fogják bemutatni.

Borítókép: Vasari feltételezett portréja Raffaellóról a 16. századból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!