vagyon

2020.09.02. 19:01

Csaknem 200 milliót fizettek egy képért, amit nem is biztos, hogy Van Gogh festett

Bár sok az erre utaló jel.

Nem bizonyított eredetű, Van Goghnak tulajdonított festményt árvereztek el Hamburgban 550 ezer euróért (195,8 millió forintért).

A Dechow aukciósház A wijki malom című festményt a holland festő feltételezhetően korai alkotásaként kínálta eladásra.

Ezzel Van Gogh (1853-1890) valószínűleg A Wijk bij Duurstede-i malom című alkotást másolta, melyet az általa tisztelt Jacob van Ruisdael festett 1760 körül.

Nem tudjuk bizonyítani, hogy valódi, de sok az erre utaló jel

- mondta Jens-Peter Franz, az aukciósház projektfelelőse.

Az amszterdami Van Gogh Múzeum, a valódiság megítéléséért felelős hatóság közölte: a múzeum megvizsgálta a festményt és úgy véli, az alkotást nem Vincent van Gogh készítette.

Az aukciósház szerint azonban egy kémiai és egy művészettörténeti kutatás, valamint egy mesterséges intelligencia segítségével végzett vizsgálat szól a valódiság mellett.

A festményt 1904-ben egy lipcsei kereskedő vásárolta meg Párizsban. Az információk szerint unokájára hagyta, aki miután a németországi Neustadt in Holsteinba költözött, 1994-ben egy Kiel közeli magángyűjtőnek adta el. Utóbbi árvereztette most el az alkotást.

A kép végül kicsivel az 500 ezer eurós kikiáltási ár fölötti értéken kelt el. Új tulajdonosáról nem közölt információt a Dechow aukciósház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!