2024-ben nyílik

2020.09.05. 09:40

Elhúzódik a lübecki Thomas Mann Múzeum felújítása

A család történetét az író lübecki szülőházától az amerikai kivándorláson át az Európába való visszatérésig lehet majd nyomon követni.

Pedestrians pass the frontage of the 'Buddenbrook House' in Luebeck, Germany, 17 June 2008. The 'Buddenbrook House' was built in 1758 by the Luebeck merchant Johann Michael Croll. To celebrate its 250th anniversary the exhibition 'Geschichte(n) eines Bürgerhauses' (Hi-story of a town house) takes place till 26th October 2008. Photo: Wolfgang Langenstrassen

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Wolfgang Langenstrassen

Hónapok óta zárva van a lübecki Buddenbrook ház. A Thomas Mann Múzeum felújítása a tervezett 20 millió euró (7 milliárd forint) helyett 25-30 millió euróba (9-11 milliárd forintba) fog kerülni és jóval tovább tart majd – közölte a városháza szóvivője.

Az illetékesek szerint az építkezés költségei a bonyolult munkálatok miatt nőttek. Ugyancsak ez okozza, hogy az eredetileg 2022-re igért átadás 2024-re csúszik.

A Buddenbrook házat ugyanis a mellette lévő, jelenleg üresen álló épülettel bővítik ki. Ezt az épületet a város a szövetségi kulturális alap támogatásával tudta megvásárolni néhány évvel ezelőtt. Az új épülettel kiegészülve a múzeum kiállítótere megduplázódik.

A szóvivő elmondta, hogy a várható többletköltségeket alapítványi hozzájárulásokból és a város büdzséjéből fedezik.

A Thomas Mann klasszikus regényéből ismert Buddenbrook házban kialakított múzeum a felújítás után az egész Mann család munkásságát be tudja majd mutatni. A család történetét az író lübecki szülőházától az amerikai kivándorláson át az Európába való visszatérésig lehet majd nyomon követni.

A Mengstrassén álló ház Thomas Mann nagyszüleinek háza volt. Az író a Buddenbrook-ház című regényében állított irodalmi emléket neki. A könyv 1901-ben jelent meg, Mann pedig 1929-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

A ház szinte teljesen elpusztult a második világháborúban, csak a homlokzata maradt meg. 1991-ben Lübeck megvásárolta, és múzeumot épített belőle. Az épületben működik a Heinrich és Thomas Mann Központ és 1993 óta az irodalmi múzeum. A házat a múlt év végén zárták be átépítés és bővítés céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!