Képzőművészet

2020.09.23. 09:42

Nem nyílik Picasso-múzeum Aix-en-Provence-ban

Nem lesz Picasso-múzeum Aix-en-Provence-ban, mivel a dél-francia város és a festő mostohalánya között négy éve tartó tárgyalások zátonyra futottak.

Forrás: Shutterstock

Catherine Hutin a spanyol festő második feleségének, Jacqueline Roque-nak a lánya.

A felek nem tudtak megegyezni annak a hajdani Domonkos-rendi kolostor koncessziójának időtartamáról, ahová a mostohalány nagyjából kétezer Picasso-művet felölelő gyűjteményét be akarták költöztetni értesült két helyi lap, a Le Quotidien de l'Art és a La Marseillaise kedden.

Jacqueline Roque 1945-ben ismerte meg az akkor 45 éves Pablo Picassót (1881-1973). A művész alkotásainak nagy része mellett megörökölte Notre-Dame-de-Vie-i házát és a Vauvenargues-kastélyt is, amely Aix-en-Provence-tól 14 kilométerre található. Roque 1986 októberében öngyilkos lett.

A hajdani Domonkos-rendi kolostor egy részét a 13. században építették. Később bírósági épületként, katonai szállásként és iskolaként is szolgált, ám évek óta üresen áll.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!