Kisördög

2020.11.07. 07:54

Leonardo da Vinci legjobb tanítványának egy eddig ismeretlen művét fedezték fel

A leginkább Salai (Kisördög) becenéven ismert festő, Gian Giacomo Caprotti (1480-1524) Bűnbánó Magdolna című festményét nemrégiben ajánlotta fel eladásra az Artcurial francia aukciósháznak eddigi tulajdonosa, aki nem ismerte a hajdan szerény összegért vásárolt mű alkotóját.

Leonardo da Vinci legjobb tanítványának egy eddig ismeretlen festményét fedezték fel és árverezik el Franciaországban.

A 65-ször 50 centiméteres, fatáblára festett képről a 15. századi lombard festészet szakértője, Cristina Geddo állapította meg, hogy minden bizonnyal Leonardo legjobb tanítványának és legközelebbi munkatársának Salainak a műve.

" data-instgrm-version="13">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#DAVINCIANDSALAI There’s a new addition in our Old Master & 19th Century Art sale: this picture of the Magdalena was painted by Salaì, who was known for being a close kin to Leonardo da Vinci: his pupil, model, book-keeper, lover… Over the years, Salaì learned everything about his technique from the greatest master. This work is a major discovery because of its rarity; very few pieces like this one were recognized by historians. This is an incredible moment for history of art! . Voici une arrivée majeure dans notre vente de Maîtres Anciens & du XIXe siècle : il s’agit d’une Madeleine pénitente de Salaì, le plus proche collaborateur de Léonard de Vinci. Ce dernier fut connu pour être très proche de Léonard de Vinci : son élève, modèle, trésorier, amant… Pendant ses longues années auprès de lui, Salaì a pu s’imprégner comme personne de la fine technique du maître. Cette œuvre est une découverte majeure car elle est très rare : les œuvres parfaitement reconnues de la main de Salaì par les historiens se comptent sur les doigts d’une main. C’est un événement pour l’histoire de l’art ! . Gian Giacomo CAPROTTI aka SALAÌ La Madeleine pénitente, circa 1515-1520 Old Master & 19th Century Art 18 November 2020 . . . #artcollector #artoftheday #artmarket #auction #auctionhouse #artcurial #auctioneer #oldmasters #maitresanciens #italianmasters #oilpainting #oldmaster #classicart #historyofart #artoftheday #davinci #leonardodavinci #salai #renaissance #renaissanceart #magdalena #oilpainting

ARTCURIAL (@artcurial__) által megosztott bejegyzés,

A művészettörténész szerint több tényező bizonyítja, hogy a meglehetősen kétértelmű, a szakrális és a profán határán mozgó portrét Salai festette, így a leonardói sfumato festési technika tökéletes ismerete vagy a festményen hagyott ujjlenyomat, amely Leonardóra és tanítványára volt jellemző.

Az 1515 és 1520 körüli éveken festett táblakép jó állapotban maradt fenn, de alapos tisztításra vár – mondta el az AFP-nek az aukciósház régi mesterekkel foglalkozó szakértője, Eric Turquin. A november 18-ra kitűzött párizsi árverésen 100-150 ezer euró (36,6-55 millió forint) közötti leütési árral számolnak.

Gian Giacomo Caprotti tízévesen került Leonardo műtermébe és az ott eltöltött 25 év alatt mindenki másnál jobban elsajátította a reneszánsz polihisztor kifinomult festési technikáját. Salai Leonardo több festményéhez is modellt állt és számos rajzán is szerepel.

Caprottitól, akit kisebb-nagyobb csibészségei miatt neveztek el Kisördögnek, kevesebb mint féltucat saját munka maradt fenn, közülük egyedül a Megváltó Krisztus található múzeumban, a milánói Pinacoteca Ambrosianában, a város védőszentjéről, Szent Ambrusról elnevezett képtárban, a többi magántulajdonban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!