gyász

2020.12.31. 20:21

Elhunyt Robert Hossein francia színész és rendező

Több mint hét évtizedet felölelő pályafutása során több mint 100 filmben és színdarabban játszott.

Forrás: Shutterstock

Kilencvenhárom évesen elhunyt Robert Hossein francia színész és rendező, akit főleg az Angélique-filmekből ismernek külföldön.

A filmes és színházi rendezőként is ismert színész „légzési nehézségekben” halt meg egy párizsi kórházban csütörtökön, egy nappal 93. születésnapja után – közölte felesége, Candice Patou.

Több mint hét évtizedet felölelő pályafutása során Hossein több mint 100 filmben és színdarabban játszott, első sikereit színpadi rendezőként aratta, ő lett a populáris színház vezéralakja Franciaországban.

Színházi rendezőként többek közt Shakespeare, Lorca, Gorkij és Victor Hugo műveit vitte színre, A nyomorultakat 1982-ben filmmusicalként is megrendezte. Színészként olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Edouard Molinaro, Claude Lelouch vagy Roger Vadim.

A nemzetközi hírnevet Jeoffrey de Peyrac gróf szerepe hozta el neki Bernard Borderie rendező 1964-1968-ben forgatott Angélique-filmjeiben, a makrancos szépséget alakító Michele Mercier partnereként. A Rififi a férfiak közt című filmben Brigitte Bardot-val, A szókimondó asszonyságban Sophia Lorennel szerepelt együtt.

Ezután főleg gengszterek, vadnyugati revolverhősök és egyéb nyugtalanító alakok szerepeit kapta. 1981-ben Georges Lautner A profi című akciófilmjében ismét keményfiút alakított, Rosen rendőrfelügyelőt, Josselin ügynök (Jean-Paul Belmondo) kérlelhetetlen ellenfelét.

Hossein egy zoroasztriánus iráni zeneszerző és egy ortodox vallású orosz anya gyermekeként született Párizsban Abraham Hosseinoff néven. Szegénységben nőtt fel, a világháború után 15 évesen döntött úgy, hogy az előadóművészetnek szenteli életét. Reimsben saját színházat és színiiskolát alapított, nálta tanult mások mellett Anémone és Isabelle Adjani.

A színész-rendező háromszor nősült, első felesége az orosz származású Marina Vlady volt, akivel több filmben szerepelt együtt, és akitől első két fia született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!