Művészet

2020.12.06. 13:20

Fertőzésbiztos kiállítással várja a látogatókat a berlini magyar intézet

A koronavírus-járvány miatt ismét egy fertőzésbiztos programot, termei helyett épületének hatalmas panorámaablakára szabott digitális fotókiállítást rendezett a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB).

Forrás: Shutterstock

A történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épület negyven négyzetméteres ablakában minden nap sötétedéstől vetítik a CHB Flashback című fotósorozatot, amelyet az utóbbi két év legizgalmasabb eseményein készített felvételekből válogattak össze, és kiegészítettek tervezett események előzeteseivel.

A leghíresebb berlini sugárútról, az Unter den Lindenről is látható vetítéssel kiszínesítjük a szürke délutánokat és estéket, ugyanakkor ízelítőt adunk a jövő évi programból, amellyel a lockdown (járványügyi zárlat) után várjuk majd a közönséget emelte ki a CHB szerdai közleményében Nagy Márta intézetvezető.

A december 10-ig látható fotókon feltűnik többek között a német színművészet legnagyobb alakjai közé tartozó Hanna Schygulla, aki a 2019-es Berlinale idején járt az intézetben, és Esterházy Péter hatalmas portréja, amely az író születésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett német nyelvű felolvasóesten díszítette a CHB nagytermét. Látható még táncelőadás, koncert, kiállítások dokumentumai, és fehér alapon egy kis játék trabant is, a 30 éve szabadon című emlékév részeként megvalósult fényperformance dokumentumaként.

A CHB a járvány második hullámának megfékezésére egész Németországban bevezetett szabályok miatt a többi kulturális intézménnyel együtt ismét zárva tart, tevékenységét viszont nem függesztette fel. Az utóbbi hónapokban számos koronavírus-kompatibilis programot indítottak el, köztük A képek dialektikája című tárlathoz kapcsolódó hibrid vetítéssorozatot, amelynek következő rendezvényén, december 8-án Bacsó Péter A tanú című klasszikusa látható az intézet online filmklubjában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!