Nemzetközi megmérettetés

2020.12.05. 14:10

Online rendezik meg a szófiai Liszt-Bartók zongoraversenyt

Pénteken kezdődött és hétfőig tart a Liszt-Bartók nemzetközi zongoraverseny, amelyet tizedik alkalommal rendezik meg Szófiában. A világjárvány miatt elrendelt, bulgáriai korlátozások miatt az idén a versenyzők az online térben mérik össze tudásukat – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken.

Forrás: Shutterstock

A két magyar zeneszerző bulgáriai népszerűsítését célzó verseny zsűrijének elnöke Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője. A megmérettetés fő szervezői a szófiai Magyar Kulturális Intézet és a bolgár Pancho Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia.

Miskédi Szandra, a szófiai Magyar Kulturális Intézet vezetője elmondta:

Mivel a megmérettetést a tavaszi korlátozások miatt már egyszer elhalasztottuk eredeti időpontja 2020. március végén lett volna , nem találtuk jó megoldásnak azt újra elnapolni. Az utóbbi hónapokban partnereinkkel együtt azt tapasztaltuk, hogy az online megvalósítás jól működhet. Pozitív élményekről számolt be a zsűrink több tagja is, akik már más hasonló versenyen is bíráskodtak. Nem akartunk csalódást okozni a jelentkezőknek sem, akik hónapok óta készültek a megmérettetésre.

A közlemény szerint a zsűri két napon át, egymástól távol, de egyidőben nézi meg a beérkezett felvételeket, majd videókonferencia keretében értékelik azokat. Az eredményhirdetésre december 7-én kerül sor.

Az ifjú művészek három kategóriában indulhattak: az első kategóriában 15 éven aluli gyermekek, a másodikban 19 éven aluli, míg a harmadik kategóriában 32 éven aluli fiatalok mérhetik össze tudásukat. A versenyzők teljesítményét a zsűri a pénzjutalmak mellett olyan különleges elismerésekkel is honorálhatja, mint egy fellépési lehetőség Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián 2022-ben.

A világjárvány miatt az esemény fénypontjának számító nyitóhangversenyre és zárókoncertre csak jövőre kerülhet sor, amikor Liszt Ferenc születésének 210. és Bartók Béla születésének 140. évfordulóját ünnepeljük.

A 10. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny fővédnöke a bolgár kulturális miniszter. A verseny zsűrijét elismert bolgár zongoraművészek, zongoratanárok alkotják. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!